Pasaran Minyak Mentah Kekalkan Pendakian, Dasar Monetari AS Beri Harapan

97

Harga minyak mentah sedikit berubah pada hari Selasa setelah bertahan menghampiri paras tertinggi dua bulan pada sesi sebelumnya.

Ia bergerak positif berikutan jangkaan permintaan bahan api yang semakin meningkat sepanjang musim panas dan kemungkinan berlakunya pemotongan kadar faedah AS yang boleh meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 28 sen kepada $86.88 per tong selepas naik 1.9% pada sesi sebelumnya. Manakala, minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) naik 20 sen kepada $83.58 per tong selepas naik 2.3% ke paras tertinggi sejak 26 April.

Pergerakan harga minyak nampaknya belum cukup yakin untuk melonjak lebih tinggi. Prospek permintaan bahan api musim panas kekal tinggi berikutan konflik Israel-Hizbullah dan Taufan Beryl yang sedang melanda di salah satu kawasan utama.

Permintaan petrol AS yang merupakan pengguna minyak terbesar dunia dijangka meningkat menjelang cuti Hari Kemerdekaan minggu ini.

Persatuan Automobil Amerika telah meramalkan bahawa perjalanan semasa tempoh cuti akan menjadi 5.2% lebih tinggi daripada tahun 2023 dengan perjalanan kereta sahaja 4.8% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya.

Sementara itu, pasaran melihat gangguan Taufan Beryl pada penapisan minyak AS bakal mencetuskan masalah kerana ribut berkemungkinan bergerak ke Teluk Campeche Mexico dan menyebabkan pengehadan keluaran minyak di sana.

Taufan yang melanda kepulauan Caribbean sebagai ribut kategori 4 pada Isnin menunjukkan amaran daripada Pusat Taufan Kebangsaan AS bahawa situasi yang sangat bahaya dan mampu meragut nyawa.

Selain itu, tanda-tanda inflasi berkurangan di AS memperbaharui harapan Federal Reserve (Fed) mungkin mengurangkan kadar faedahnya pada September ini.

Beberapa data menunjukkan bahawa import minyak mentah ke Asia yang merupakan rantau terbesar penggunaannya pada 2024 adalah lebih rendah berbanding tahun lepas.

Ini disebabkan oleh import yang lebih rendah ke China, pengimport minyak terbesar dunia dan pengguna kedua terbesar.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat