Pasaran Minyak Mentah Terus Meningkat, Laporan OPEC, IEA & CPI AS Jadi Tumpuan!

119

Niaga hadapan minyak mentah dalam sesi dagangan Asia lebih tinggi sedikit apabila Brent melonjak untuk memegang keuntungan pada awal minggu.

Sementara itu, minyak mentah Brent didagangkan pada $83.49 per tong iaitu susut sedikit berbanding ia ditutup $83.36 per tong pada Isnin. Minyak mentah WTI pula didagangkan di posisi $79.06 per tong yang turun juga daripada $79.12 per tong semalam.

Kedua-dua penanda aras itu sedang bergelut untuk mencari hala tuju yang lebih jelas sejak beberapa sesi lalu. Minggu ini ia akan disajikan dengan laporan bulanan yang dikeluarkan oleh OPEC dan IEA. Manakala, AS akan menerbitkan data inflasinya pada Rabu.

Angka CPI April dijangka menjejaskan masa berkenaan pemotongan kadar faedah oleh Fed apabila ia kekal tinggi dengan lebih lama.

Menurut pendapat penganalisi RoboForex, Andrey Goilov berkata bahwa kenyataan terkini daripada wakil Fed telah membawa kepada jangkaan bahawa kadar faedah mungkin kekal dinaikkan untuk tempoh yang lebih panjang.

Prospek kadar yang tinggi mungkin akan melembapkan lagi pertumbuhan ekonomi serta memberi kesan negatif kepada permintaan bahan api daripada pengguna Amerika Syarikat.

Katanya lagi, data AS terkini menunjukkan penurunan ketara dalam keyakinan pengguna AS serta mengukuhkan lagi kebimbangan bahawa ekonomi mungkin akan kehilangan momentum pertumbuhannya.

Selain itu, ketidakpastian dasar oleh OPEC pada awal minggu telah mengheret harga minyak mentah. Namun, pasaran bertambah baik semula selepas Iraq bersetuju untuk menyokong lanjutan kepada dasar pengeluaran semasa.

Ia juga kekal dirangsang apabila tinjauan terus menunjukkan OPEC+ semakin menghampiri siling pengeluarannya secara keseluruhan apabila Rusia mengekang pengeluaran minyak mentah ketika ia mengurangkan aktiviti eksport.

Pada sisi negatifnya, margin yang lembap boleh meningkatkan prospek penapisan dalam mengurangkan pengeluaran minyak mentah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat