Pasaran Pekerjaan Adalah Kebimbangan ECB Ketika Ini

31

Laporan ECB hari ini menunjukkan pengangguran di Zon Eropah lebih tinggi daripada data rasmi, yang memberi kebimbangan sama ada bank pusat boleh mengurangkan rangsangan monetari sedia ada lebih cepat atau sebaliknya.

Peningkatan kadar pendapatan masih lemah walaupun blok ini dalam keadaan pertumbuhan yang semakin baik sejak 10 tahun lepas. ECB sebelum ini menegaskan Zon Eropah memerlukan peningkatan pendapatan yang dinamik sebelum bank pusat mula mengurangkan rangsangan monetari.

Di Perancis dan Itali, masalah pasaran buruh masih berterusan dalam proses pemulihan ekonomi, di mana Spanyol dan negara lain dalam Zon Eropah merekod kejatuhan baru-baru ini. Jerman satu-satunya negara yang terus positif dalam pasaran pekerjaan.

“Petunjuk tentang ‘buruh yang masih tidak digunakan sepenuhnya’ masih tinggi, dan ini akan memberi kesan kepada pendapatan,” kata laporan buletin ECB.

Ada kritikan kepada polisi ECB yang menyatakan pengukuhan pertumbuhan ekonomi dan inflasi telah menyokong untuk pengurangan rangsangan di mana ECB memberi alasan bahawa kadar pendapatan adalah kebimbangan bank pusat ketika ini.

ECB menganggar 3.5% daripada populasi pekerja adalah tidak aktif walaupun mereka boleh menyertai tenaga kerja dalam masa yang singkat. Manakala 3% dari mereka pula tidak mendapat pekerjaan yang berkualiti.

Selain itu, apa yang membimbangkan bank pusat ialah kebanyakan kerja yang dihasilkan adalah di dalam sektor perkhidmatan di mana produktiviti begitu rendah yang menghalang potensi kenaikan kadar pendapatan di Zon Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat