Pelan Franco-German Menguatkan Dagangan Euro, Safe-Haven Yen Melemah

322

Sentimen positif pasaran terus menyokong matawang utama untuk diniagakan mengukuh pada sesi Asia, namun keraguan yang timbul terhadap vaksin Moderna yang sebelum ini dilaporkan menunjukkan hasil positif, telah membataskan peningkatan matawang.

US dolar menyusut setelah laporan dari laman web berita perubatan STAT mengatakan data saintifik daripada vaksin COVID-19 Moderna adalah tidak mencukupi untuk membuktikan keberkesanannya.

Pengerusi Federal Reserve AS (Fed), Jerome Powell yang berucap di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat malam tadi, memberi amaran bahawa pemulihan ekonomi boleh terbantut tanpa lebih banyak bantuan daripada negara dan pengangguran yang berterusan akan membebankan ekonomi selama bertahun-tahun.

Dalam pada itu, matawang safe-haven yen melemah selepas Bank of Japan (BOJ) dilaporkan akan mengadakan satu mesyuarat khas pada Jumaat dengan program pinjaman baru sedia untuk dilancarkan.

Ini sekali gus mendorong pasangan matawang USD/JPY melonjak ke paras tertinggi satu bulan dengan mencatat peningkatan sekitar 70 pips pada sesi sebelumnya.

Sementara itu, cadangan pelan dana pemulihan Perancis dan Jerman (Franco-German) untuk meningkatkan perbelanjaan di Zon Eropah terus menyokong matawang euro untuk diniagakan mengukuh berbanding US dolar dan yen Jepun.

Keyakinan pelabur Jerman dan zon Eropah yang meningkat dengan ketara pada bulan Mei, turut menyokong matawang euro, di mana laporan tinjauan keyakinan ZEW Jerman melonjak kepada 51 daripada 28.2.

Sesi Asia turut menyaksikan matawang pound juga diniagakan meningkat meskipun dengan bacaan data pekerjaan UK yang bercampur-campur. Pengangguran UK meningkat melebihi jangkaan dengan peningkatan 856,500 pada April, sementara kadar pengangguran bagi bulan Mac pula tanpa dijangka merosot kepada 3.9% daripada 4.0% pada Februari.

Selain itu, UK juga turut mengumumkan rejim tarif pasca-Brexit baru yang dijangka akan berkuatkuasa mulai Januari 2021 untuk menggantikan tarif luar Kesatuan Eropah (EU) selepas tempoh peralihan Brexit berakhir.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat