Kerajaan UK Lancar Pelan Tarif Pasca-Brexit Baru Untuk Ganti Tarif EU

221

United Kingdom, hari ini telah mengumumkan pelan tarif pasca-Brexit untuk menggantikan tarif luar Kesatuan Eropah (EU), dengan pemotongan £30 bilion tarif selepas tempoh peralihan Brexit berakhir pada 31 Disember 2020.

Kerajaan UK mengesahkan dalam satu kenyataan bahawa ia akan mengekalkan tarif 10% ke atas industri automotif dan produk pertanian tertentu, sementara puluhan bilion dolar import rantaian bekalan lain pula menerima pemotongan cukai di bawah rejim terbarunya.

Rejim pasca-Brexit yang juga dikenali sebagai Tarif Global UK (UKGT) dikatakan lebih sederhana dan murah berbanding tarif EU. Ia akan dikenakan ke atas negara-negara yang tidak memiliki perjanjian dan semua tarif di bawah 2% akan dihapuskan.

Di bawah pelan tarif yang mula berkuatkuasa pada Januari 2021, UK mengatakan 60% perdagangannya akan bebas daripada tarif berbanding 47% pada ketika ini.

Menurut Setiausaha Perdagangan Antarabangsa, Liz Truss, ini merupakan kali pertama Britain diberi peluang untuk menetapkan rejim tarif mereka sendiri bagi disesuaikan dengan ekonomi negara itu.

Tarif global ini dikatakan akan memberi manfaat kepada pengguna dan isi rumah di UK dengan mengurangkan kos ke atas ribuan barangan kegunaan harian. Dengan pendekatan langsung ini, ia juga dapat menyokong industri dan perniagaan UK dalam menangani cabaran ekonomi yang dilanda krisis pandemik coronavirus.

Terdahulu, melalui rundingan bersama EU, UK telah menuntut untuk mendapatkan perjanjian perdagangan gaya Kanada, di mana ia akan menghapuskan tarif dan kuota ke atas barangan dagangan.

Bagaimanapun, rundingan pusingan ketiga dilaporkan berakhir dengan hanya sedikit kemajuan pada minggu lalu, di mana UK dikatakan bersedia untuk berundur daripada rundingan bersama EU jika blok itu enggan mengubah tuntutan yang disifatkan tidak masuk akal.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat