Pendapat Terkini Presiden Federal Reserve US, Fed Harker Dan Fed Kashkari

79

Presiden Federal Reserve Philadelphia Patrick Harker berkata kenaikan kadar faedah pada Jun adalah berpotensi.

The Fed telah menaikkan kadarnya pada Mac dan berdasarkan unjuran yang telah dibuat pembuat polisi The Fed menjangka akan ada dua lagi kenaikan kadar tahun ini. Komen Harker semalam adalah apa yang difikirkan oleh pelabur ketika ini dan pasaran hadapan ‘Fed Fund Future‘ telah menunjukkan kenaikan itu pada mesyuarat 14 Jun.

“Saya masih melihat tiga kenaikan kadar tahun ini adalah bersesuaian.” Beliau juga menegaskan pengurangan kepada penyata imbangan The Fed akan bermula tahun ini dalam keadaan beransur-ansur.

Harker yang mengundi dalam penetapan polisi The Fed tahun ini memberikan pandangan yang optimis terhadap ekonomi tetapi risiko lain yang membawa inflasi ke bawah masih membimbangkan beliau.

Kini kadar pengangguran di Amerika Syarikat merosot 4.4% pada April yang merupakan bacaan terendah sejak Mei 2007, tetapi peningkatan kepada sasaran inflasi semakin perlahan.

Seorang lagi Presiden Fed iaitu Neel Kashkari berkata mahu melihat lebih banyak data sebelum membuat sebarang keputusan pada mesyuarat Jun. Tambahnya, beliau akan lebih yakin jika inflasi-teras (core-inflation) menuju sasaran 2% atau melebihi nilai tersebut.

“Kini inflasi bergerak ke arah yang bertentangan dan ini merisaukan saya.” Katanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat