Pendapatan Bersih PNB Jatuh Sebab Pasaran Bursa Saham Jatuh?

401

Pendapatan bersih Permodalan Nasional Bhd (PNB) yang disatukan bagi tempoh tahun berakhir 31 Mei 2019 menurun 1.4% kepada RM5.3 bilion, mencerminkan persekitaran pasaran yang mencabar di mana FBM KLCI merosot 2.4% dalam tempoh yang sama tempoh.

Meskipun demikian, PNB mencatatkan peningkatan sebanyak 7% dari tahun ke tahun dalam jumlah aset di bawah pengurusan, melepasi paras RM300 bilion untuk kali pertama kepada RM301.4 bilion.

Jumlah pemegang unit juga meningkat 5.2% kepada 14.1 juta akaun.

Pengumuman kemajuan dan pengagihan pendapatan bagi separuh pertama 2019 hari ini, pengerusi kumpulan PNB Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata strategi kepelbagaian syarikat akan dipercepatkan merentas kelas aset untuk mengoptimumkan pulangan dan meminimumkan pendedahan risiko, ke depan.

PNB juga mengumumkan pengagihan pendapatan masing-masing untuk Amanah Saham Bumiputera 3-Didik dan ASN Equity 2 sebanyak 5.25 sen seunit dan 2.80 sen seunit.

Jumlah pembayaran pengagihan pendapatan untuk dana ini berjumlah RM367 juta, menjadikan jumlah pengagihan keseluruhan kepada RM189.3 bil untuk semua 14 dana sejak penubuhan PNB.

Sumber : TheStar

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat