Peningkatan Logam Kuning Dalam Sesi Ini Hanya Pada Tahap Sederhana

32

Harga emas melonjak lebih tinggi dalam sesi Eropah pada hari ini namun masih berlegar di paras terendah sejak Mei lalu. Hal ini berikutan jangkaan mengenai kenaikan kadar oleh Fed dan rangsangan fiskal oleh Presiden Donald Trump.

Emas di Comex New York Merchantile Exchange melonjak sebanyak 0.51% setelah jatuh mendadak pada Jumaat lepas.

Dalam masa yang sama, penganalisis pasaran memberi amaran bahawa prospek logam kuning ini akan kekal merosot memandangkan kenaikan kadar faedah AS semakin pasti.

Menurut jangkaan terkini melalui Fed rate Monitor Tool, jangkaan kenaikan kadar pada mesyuarat 13 hingga 14 Disember nanti ialah 100 peratus.

Pada bulan ini sahaja, emas telah turun hampir 7% berikutan keyakinan terhadap dasar ekonomi Trump yang dijangka akan merangsang ekonomi dan inflasi AS. Perlaksanaan dasar ini juga akan membawa AS kepada era kadar faedah yang lebih tinggi.

Logam kuning dikatakan amat sensitif terhadap pergerakan kadar oleh Amerika Syarikat.

Dalam masa yang sama, US Dollar berlegar berhampiran paras tertinggi dalam tempoh 14 tahun berbanding 6 matawang utama pada Isnin. US Dollar Index juga mencatat kejutan apabila naik dengan mendadak hari ini.

Kekuatan US Dollar akan melemahkan momentum logam kuning.

Juga di Comex, harga silver futures dan copper futures masing-masing meningkat sebanyak 7.9 sen dan 5.2 sen.

China Sedang Dalam Usaha Untuk Mengukuhkan Lagi Ekonomi Mereka!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat