Peningkatan Mengejutkan Stok Minyak US Selepas Ia Dijangka Menyusut Sebelum Ini

27

The Energy Information Administration (EIA) atau Pengurusan Informasi Tenaga melaporkan inventori minyak mentah yang meninkat sebanyak 2.3 juta tong pada minggu berakhir 16 Disember berbanding 2.6 juta penyusutan pada minggu lepas. Jumlah inventori setakat ini ialah 485.5 juta tong.

Data ini dikeluarkan setiap minggu oleh The Energy Information Administration (EIA) yang mengira perubahan dalam inventori minyak di US setiap minggu. Ia dikeluarkan selepas empat hari minggu tersebut berakhir.

Manakala dalam data American Petroleum Institution (API) yang dikeluarkan sebelum ini mencatatkan pengurangan 4.15 juta tong minggu lepas berbanding peningkatan 4.7 juta pada minggu sebelum.

Pengukuhan matawang US Dollar boleh menjejaskan permintaan minyak mentah kerana meningkatkan kos pembelian bagi pemegang matawang selain US Dollar.

Minyak West Texas intermediate (WTI) dilihat jatuh dan bergerak di sekitar $53.14 sejurus data EIA ini dikeluarkan. Manakala minyak Brent didagangkan pada harga $55.10 semasa artikel ini ditulis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat