Perdebatan Tentang Aset ‘Safe-Haven’ Seperti Matawang YEN

919

Selalu terjadi matawang Yen akan melonjak apabila Korea Utara melancarkan peluru berpandu merentasi Jepun. Perkara ini seakan tidak logik kerana yang mungkin mendapat ancaman itu adalah Jepun, tetapi Yen biasanya akan mengukuh. Itulah yang dipanggil sebagai aset atau matawang ‘Safe Haven‘ yang salah satu daripadanya adalah Yen.

Ramai pedagang atau trader tidak memahami perkara ini (safe-haven).

Konsep yang mengatakan pelabur akan mencari aset berkualiti pada masa krisis dan ketidaktentuan adalah satu konsep yang lapuk. Tambahan pula sekarang, ada segelintir yang menganggap “Bitcoin” itu sebagai safe-haven. Pasaran sejak lama dahulu mengandaikan aset safe-haven  terdiri daripada US dolar, Euro, Yen dan Swiss Franc.

Faktor pemilihan aset safe-haven oleh pelabur-pelabur adalah satu subjek yang telah lama diperdebatkan oleh golongan akademik dan penganalisis. Antara yang menjadi isu perdebatan adalah sama ada aset itu sememangnya safe-haven atau ia hanya disebabkan faktor carry trade.

Penting untuk anda mengetahui apa itu risk-on dan risk-off untuk memahami sentimen pasaran.

Pada masa pasaran bergerak stabil (risk-on atau tidak berisiko), biasanya carry trade akan memainkan peranan penting. Carry trade bermaksud tindakan pelabur meminjam wang dari negara yang kadar faedahnya rendah dan melaburkannya semula kepada aset yang boleh memberikan hasil yang tinggi.

Jepun biasanya menjadi pilihan pelabur untuk meminjam wang seterusnya melemahkan Yen, dan perkara ini menjadi sebaliknya jika keadaan menjadi berisiko (risk-off) dengan Yen menguat semula.

Jadi, sebab itu Yen mengukuh apabila setiap kali Korea Utara melancarkan peluru berpandu disebabkan sifat Yen sebagai safe-haven.

Satu persoalan di sini saya tinggalkan untuk anda fikirkan. Adakah Yen menguat disebabkan sifatnya yang safe haven? atau carry trade yang bergerak sebaliknya?

Kami akan jawab soalan ini dalam siri kedua nanti dengan perbincangan yang lebih mendalam tentang matawang safe-haven.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat