Perjanjian Air Singapura 1962 Dikaji Semula? Ini 6 Fakta Yang Anda Perlu Tahu

2,439

Isu air dari Johor ke Singapura kembali diperkatakan khususnya oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad. Perjanjian air yang telah berusia 56 tahun telah melalui beberapa siri rundingan sejak tahun 1998 dalam usaha Malaysia mendapatkan harga terbaik jualan air dari sungai-sungai di Johor. Sejak Isnin, nampaknya isu ini kembali diperkatakan apabila ada wartawan yang bertanya dalam sidang media semalam.

Singapura menegaskan bahawa kedua-dua negara perlu mematuhi sepenuhnya perjanjian air 1962 selepas Tun Dr Mahathir mengkritik harga air yang dijual ke Singapura adalah ‘tidak masuk akal’ dan beliau merancang untuk merundingkan semula terma perjanjian tersebut.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin (25 Jun), Kementerian Luar Singapura berkata perjanjian 1962 dijamin oleh kedua-dua negara dalam perjanjian berasingan, yang mana didaftarkan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) apabila Singapura keluar dari Malaysia pada tahun 1965.

Mahathir berkata isu air adalah sumber ketegangan kedua-dua negara khususnya semasa beliau menjadi Perdana Menteri buat kali pertama antara 1981 hingga 2003.

Untuk rekod, Singapura hanya perlu membayar 3 sen untuk setiap seribu gelen air dan Mahathir berkata Malaysia akan cuba merundingkan semula terma perjanjian. Namun, beliau menegaskan Malaysia tidak terburu-buru dalam perkara ini.

Perjanjian air yang akan berakhir pada tahun 2061 itu membenarkan Singapura untuk mengambil 250 juta gelen air mentah sehari dari Sungai Johor. Sebagai balasan Johor akan mendapat air terawat sehingga 2 peratus daripada air yang dibekalkan ke Singapura.

Singapura hanya membayar 3 sen untuk setiap seribu gelen air mentah dari Sungai Johor dan menjual air terawat pada harga 50 sen bagi setiap seribu gelen air kepada Johor.

Berikut Adalah Fakta Perjanjian Air Singapura – Malaysia :

  1. Perjanjian air pertama ditandatangi oleh Sultan Ibrahim II iaitu Sultan Johor pada masa itu dan Pesuruhjaya Perbandaran Singapura pada 5 Disember 1927, di mana perjanjian ini telah terbatal dan tidak lagi diguna pakai.
  2. Kerajaan Persekutuan Malaya menandatangi perjanjian air pada 1 September 1961 yang memberikan Singapuran hak mendapatkan 86 juta gelen air sehari dari Sungai Tebrau, Sungai Skudai, takungan air Pontian, dan takungan air Gunung Pulai berkuat kuasa sehingga tahun 2011.
  3. Perjanjian dibuat sekali lagi pada 29 September 1962 yang membenarkan Singapura mendapatkan 250 juta gelen air dari Sungai Johor yang akan berkuat kuasa sehingga tahun 2061.
  4. Perjanjian air 1961 dan 1962 membenarkan kajian semula harga selepas 25 tahun iaitu pada 1986 dan 1987, tetapi Malaysia memilih untuk tidak mengkaji harga tersebut pada masa itu.
  5. Rundingan semula telah dibuat terhadap isu ini semasa Mahathir membangkitkan isu tersebut pada tahun 1998. Sepanjang empat tahun beberapa siri rundingan telah dibuat tetapi gagal mendapat kata putus yang baru seterusnya menyebabkan hubungan kedua-dua negara menjadi tegang.
  6. Dr. Mahathir mengambil keputusan untuk menamatkan rundingan pada tahun 2002.

Kita harap, kedua-dua negara dapat mencapai kata sepakat dalam isu air ini di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat