Perkembangan Krisis Rusia-Ukraine Penggerak Harga Pada Carta AUD/USD

380

Sentimen pasaran sudah kembali berisiko semula?

Pasaran saham telah alami penurunan ekoran laporan terbaru yang sedikit mengganggu pasaran berkenaan krisis Rusia dan Ukraine yang dilihat kembali hangat.

Dilaporkan bahawa berlaku serangan mortar dan bom oleh Ukraine di beberapa lokasi LPR (Luhansk People’s Republic) menurut media Rusia, Sputnik.

Mata wang pulangan tinggi dan sensitif terhadap sentimen seperti dolar Australia dan dolar New Zealand kembali alami tekanan semula sementara US dolar kembali pamer pengukuhan.

Pada awal sesi Asia, laporan data pekerjaan Australia yang diterbitkan dilihat menyokong dolar Aussie apabila berlaku pertambahan pekerjaan pada Januari walaupun diramalkan tiada kenaikan.

Namun, sentimen pasaran yang dilihat kembali berisiko telah memberi kesan penyusutan semula dolar Aussie dalam pasaran menuju ke sesi Eropah.

Pada carta harga pasangan mata wang AUD/USD, harga telah pamerkan kenaikan 2 hari berturut-turut selepas penurunan harga di awal minggu.

Kenaikan harga dari paras sokongan 0.71000 telah melepasi rintangan pada 0.71800 dan kenaikan yang diteruskan pada awal sesi Asia pagi ini mencapai paras 0.72100.

Namun harga telah membuat terjunan semula sekitar 60 pips susulan perubahan sentimen pasaran sehingga susut ke paras 0.71500.

Namun paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam yang dicecah kembali menyaksikan harga pantul semula ke sekitar 0.71900 di sesi Eropah.

Sementara pelabur berwaspada menjelang pembukaan sesi New York pula, penurunan harga bakal dijangkakan untuk menguji semula zon sokongan pada 0.71000.

Dan penurunan lebih rendah untuk perubahan trend bearish yang lebih jelas dilihat akan menuju paras 0.7000 dan paras support 0.69700.

Namun jika kenaikan harga diteruskan semula, rintangan pada sekitar 0.72500 akan duji sekali lagi sebelum kenaikan yang diteruskan bakal menuju ke paras jangkaan pada ketinggian 0.72800.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat