Pertumbuhan Ekonomi Kanada Meleset Pada Ogos, GBP/CAD Melonjak 100 Pip

74

Ekonomi Kanada merosot pada Ogos selepas tidak berubah pada Julai. Di antara negara ekonomi utama dunia, Kanada adalah satu-satunya negara yang mengeluarkan data pertumbuhan ekonomi (GDP) setiap bulan.

Dalam laporan yang dikeluarkan Jabatan Statistik Kanada, gross domestic product, GDP (Keluaran dalam Negara Kasar, KDNK) meleset sebanyak -0.1% pada Ogos. Jangkaan pasaran untuk data kali ini meningkat 0.1%.

Sejurus selepas data ini dikeluarkan, pasangan matawang USD/CAD naik hampir 80 pip yang menunjukkan kelemahan dolar Kanada (CAD). CAD juga melemah berbanding matawang utama dunia yang lain. GBP/CAD melonjak hampir 100 pip setakat pukul 8.47 malam.

Sektor pembuatan yang termasuk dalam kiraan KDNK Kanada merekodkan penurunan sebanyak 1.0%. Pembuatan dalam sektor kimia jatuh mendadak sehingga 7.3% yang terbesar sejak 20 tahun lalu berikutan penutupan kilang-kilang dan permintaan eksport yang lemah.

Sektor galian, kuari dan minyak/gas pula jatuh 0.8% berikutan proses baik pulih yang menyebabkan pengeluaran yang merosot.

Minggu lalu, bank pusat menurunkan unjuran terhadap pertumbuhan bagi suku ketiga kepada 1.8% daripada 2.0%. Bank of Canada juga memberikan panduan (guidance) yang dovish di mana mereka akan lebih berhati-hati apabila menaikkan kadar faedah di masa akan datang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat