Pertumbuhan Ekonomi Malaysia Meningkat pada Suku Ketiga

286

Pada Jumaat lepas laporan ekonomi Malaysia bagi suku ketiga telah dibentangkan oleh Bank Negara  Malaysia (BNM). Pertumbuhan ekonomi negara mencatatkan pertumbuhan sebanyak 4.3% pada suku ketiga berbanding 4% pada suku kedua dan 4.2% pada suku pertama.

Peningkatan pertumbuhan ini adalah yang tertinggi sejak suku keempat 2015 berikutan peningkatan dalam penggunaan swasta yang menyeimbangkan kejatuhan eksport dan penyusutan dalam perbelanjaan kerajaan.

Penggunaan swasta meningkat 6.4 peratus berbanding 6.3 peratus pada suku kedua, disokong oleh peningkatan gaji yang berterusan dan pertambahan pekerjaan serta peningkatan dalam gaji minimum yang berkuat kuasa pada 1 Julai 2016.

Dari segi pengeluaran, sektor perkhidmatan merupakan sektor yang mencatatkan pertumbuhan tertinggi yang menyumbang kepada pertumbuhan KDNK sebanyak 6.1% dari 5.7% pada suku kedua. Di tempat kedua ialah sektor pembuatan dengan pertumbuhan sebanyak 4.2% yang juga disokong oleh industri berorientasikan eksport.

Pertumbuhan ekonomi mengikut sektor ekonomi
Pertumbuhan ekonomi mengikut sektor
Penyumbang kepada pertumbuhan suku ketiga
Penyumbang kepada pertumbuhan suku ketiga

Secara keseluruhan, permintaan domestik meningkat pada kadar yang lebih sederhana, dengan pertumbuhan dalam aktiviti sektor swasta mengimbangi pertumbuhan perbelanjaan awam.

Jangkaan kepada masa hadapan dalam ekonomi global akan terus suram dengan prospek ekonomi yang terus mencabar walaupun kebanyakan ekonomi utama dunia sedang dalam fasa polisi pelonggaran (easing policy). Antara negara besar yang berada dalam kitaran polisi pelonggaran ialah Kesatuan Eropah, Jepun, Australia dan Kanada.

Kadar pertumbuhan ekonomi negara-negara maju dijangkakan akan terus lemah terutamanya Jepun dan Kesatuan Eropah. Manakala, pertumbuhan ekonomi di Asia akan terus dipacu oleh perbelanjaan domestik.

Gabenor Bank negara, Muhammad Ibrahim mengatakan risiko kepada ekonomi ini disebabkan ketaktentuan dalam rundingan antara UK dan kesatuan Eropah.

Pun begitu, menurut Bank Negara, ekonomi Malaysia akan terus berdaya-tahan dengan sumber pertumbuhan ekonomi yang pelbagai, peningkatan berterusan dalam kadar gaji dan pekerjaan, dan juga projek infrastruktur yang berterusan.

Ekonomi Malaysia dijangkakan berkembang 4.0-4.5 peratus pada 2016 dengan permintaan domestik, terutama aktiviti sektor swasta, terus menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi negara.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat