Petunjuk Ekonomi Utama China Naik 0.8%

58

Petunjuk ekonomi utama China meningkat 0.80% pada Oktober berbanding 1.20% peningkatan pada bulan sebelum.

Selepas petunjuk utama ini jatuh 0.10% pada bulan Mei lepas, petunjuk ini meningkat setiap bulan sejak Mei berikutan pecutan dalam pertumbuhan ekonomi China sejak tiga bulan lepas.

Data PMI China pada Oktober ini lebih besar dari jangkaan walaupun peningkatan keseluruhan dalam pinjaman baru semakin perlahan. Pun begitu, ekonomi China masih mencatatkan peningkatan pinjaman baru pada September.

Secara keseluruhan, bukti ini menunjukkan ekonomi China mampu untuk mendapatkan momentum pada lewat suku ketiga dan data petunjuk ekonomi utama yang dikeluarkan boleh meningkatkan pertumbuhan pada suku keempat.

Selain itu, matawang Yuan yang lemah ini menunjukkan tren keseluruhan eksport dalam pasaran US walaupun Yuan tidak banyak berubah dalam perdagangan.

Masih banyak ketidaktentuan dalam keadaan ekonomi pada tahun 2017 terutamanya polisi yang menghalang kepada perdagangan dan sektor hartanah China yang mampu melembapkan pertumbuhan ekonomi.

 

Deutsche Bank: Trump Mampu Membawa Ekonomi US ke Tahap Tertinggi

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat