Pilihanraya Jepun: Tinjauan Media Menunjukkan Abe Kekal Berkuasa di Jepun

93

Pengumuman pilihan raya oleh Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe dilihat berbaloi selepas media mengeluarkan jangkaan bahawa beliau akan menang selesa dalam pilihan raya yang bakal diadakan.

Tinjauan pilihanraya atau dari pungutan suara yang dibuat menunjukkan Abe akan mengekalkan jawatan beliau bagi penggal ketiga. Kempen awal telah bermula semalam dan beberapa calon akan membentangkan manifesto masing-masing. Setakat ini Abe dilihat calon yang lebih berpotensi untuk memenagi pilihanraya berbanding Yuriko Koike.

Keputusan untuk mengadakan pilihan raya setahun lebih awal ini berikutan ancaman Korea Utara yang seringkali melancarkan konfrontasi berhampiran Jepun dan situasi yang memihak kepada parti Abe.

Abe juga ingin mempercepatkan perlaksanaan polisi ekonomi beliau iaitu ‘Abenomics‘ bagi menjana ekonomi dan merangsang peningkatan upah pekerja. Polisi ini akan menekankan pelonggaran polisi monetari, perbelanjaan fiskal dan menjanjikan penstrukturan reformasi yang lebih terancang.

Walaubagaimanapun dalam tempoh 10 hari ini, apa-apa sahaja kemungkinan boleh terjadi, kerana ada beberapa kaji selidik pengundi yang masih belum dikeluarkan.

Namun, di hari pertama kempen dijalankan, perdana menteri Shinzo Abe telah mendapat tentangan yang hebat oleh Yuriko Koike bersama parti barunya Kibo no To atau Parti Harapan. Disamping itu, Koike juga menawarkan polisi yang menarik dengan menawarkan penghapusan tenaga nuklear, pembekuan peningkatan cukai jualan dan menamatkan diskriminasi kepada golongan homoseksual.

Koike merancang untuk menjual aset kerajaan dan mengurangkan perbelanjaan termasuk pekerjaan awam dan gaji kepada ‘lawmaker’. Katanya, tiada layanan yang istimewa kepada rakan-rakan di mana beliau merujuk kepada dakwaan bahawa Abe yang mengamalkan Kronisme.

Manifesto parti beliau iaitu ‘Party of Hope’ (Kibo no To) akan mengenakan cukai kepada syarikat-syarikat besar di seluruh negara yang akan membantu mengimbangkan fiskal kerajaan. Menurut tinjauan yang dibuat oleh Nikkei business daily, Parti Harapan dijangka bakal memenangi 69 kerusi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat