Pilihanraya Perancis Pusingan Kedua Dan Jangkaan Kesan Kepada Matawang Euro

165

Pilihanraya pusingan kedua Perancis akan berlansung pasa Ahad 7 Mei yang akan mempertemukan Emmanuel Macron dan Le Pen. Kini Macron terus mendahului tinjauan yang dibuat dengan sokongan kepada beliau 61% dan Le Pen 39%.

Jika dilihat kepada tinjauan pendapat sebelum ini banyak yang tidak menepati keputusan sebenar lebih-lebih lagi pilihanraya Presiden US di mana Clinton sering mendahului tinjauan yang dibuat. Oleh itu, sesetengah orang bertegas bahawa Le Pen masih boleh memenagi pilihanraya ini.

Walaubagaimanapun, tinjauan antara Clinton dan Trump sebelum ini menunjukkan persaingan sengit, tetapi kali ini dalam kes Perancis, Macron meninggalkan Le Pen dengan perbezaan yang besar. Oleh itu, kali ini berkemungkinan tinjauan adalah benar.

Kita dapat melihat sejak debat antara kedua-dua calon semalam, matawang Euro terus menguat apabila Macron dilihat lebih meyakinkan.

Kita tahu Macron adalah calon Pro-EU (menyokong EU) dan Le Pen calon Anti-EU. Oleh itu, kemenangan Macron sebenarnya memberi kesan positif kepada aset pelaburan di Eropah dan begitu juga sebaliknya jika Le Pen yang menang.

Dengan pasaran ketika ini begitu yakin dengan kemenangan Macron, timbul persoalan jika Le Pen memenangi pilihanraya adakah pasaran akan menjadi panik?

Dengan kemenangan Macron pada Ahad akan memberi sokongan kepada matawang Euro, tetapi data terkini memperlihatkan kemenangan Macron telah dan sedang diserap oleh pasaran (priced-in). Oleh itu, begitu sukar untuk kita katakan sama ada Euro akan melonjak begitu tinggi jika Macron menang dengan data-data terkini dari tinjauan pilihanraya yang dibuat.

Kemenangan Macron mungkin hanya akan melonjakkan Eur/Usd dalam kadar 70-150 pip. Ini menunjukkan kemenangan Macron hanya akan memberi kesan minimum kepada pasaran kerana ia telah dijangka oleh pasaran.

Namun, jika jangkaan pasaran meleset dan Le Pen memenangi pilihanraya, sudah tentu akan menyebabkan panik dalam pasaran dengan pendirian beliau sebagai Anti-EU.

Kemenangan Le Pen sudah tentu berisiko tinggi kepada pasaran yang akan menyebabkan kejatuhan aset-aset berisiko di Eropah termasuk aset dalam pasaran global. Seperti kita tahu Le Pen mahu mengeluarkan Perancis dari Kesatuan Eropah (Frexit) yang akan memberi kebimbangan kepada blok tersebut.

Kesannya kepada matawang pula akan menyebabkan Euro menjunam teruk walaupun tidak seteruk Brexit. Kita tidak tahu bagaimana reaksi pasaran jika Le Pen menang, dan berapa pip pula Eur/Usd akan jatuh, tetapi dijangka Eur/Usd akan jatuh melebihi 200 pip kerana ia dianggap sebagai berisiko tinggi kepada pasaran.

Kesimpulannya, dengan andaian Macron memenangi undian kedua pada 7 Mei, hubungan dengan ahli-ahli Kesatuan Eropah sudah tentu semakin baik dengan kelegaan signifikan terhadap Jerman. Pendirian pro-EU Macron akan mengukuhkan hubungan dengan negara-negara utama EU.

ECB (European Central Bank) sudah tentu sangat lega jika Macron menang dan tiada pergerakan pasaran yang teruk. Jika Macron benar-benar memenangi pilihanraya di pusingan kedua, ECB dijangka akan mengubah sedikit panduan polisi pada mesyuarat Jun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat