PMI Sektor Pembuatan UK Merosot Kepada 56.7 Pada Mei

48

Sektor pembuatan UK perlahan pada Mei yang ditunjukkan oleh indeks PMI yang jatuh kepada 56.7 dari paras tertinggi tiga tahun lalu 57.3 pada April. Namun, bacaan kali ini masih melebihi jangkaan pasaran 56.5 dan juga di atas purata jangka panjang.

Komponen tempahan baru semakin kukuh pada Mei, begitu juga dengan komponen pengeluaran. Tempahan eksport berkembang dengan kukuh walaupun terdapat kekecewaan dalam kadar pertumbuhan.

Peningkatan dalam pengeluaran adalah yang terpantas  di mana sektor pengguna dan pelaburan adalah sederhana. Tempahan yang belum dipenuhi meningkat pada kadar terpantas dalam masa enam tahun yang akan menyokong pengeluaran dalam masa terdekat.

Keyakinan terhadap pengeluaran dalam masa 12 bulan ke hadapan meningkat ke paras tertinggi 20 bulan lalu. Keyakinan ini juga disokong oleh peningkatan penghasilan pekerjaan yang tertinggi sejak Jun 2014.

Walaupun tekanan ke atas terhadap harga masih berterusan, kadar kenaikan semakin perlahan dari paras awal 2017 dengan nilai Sterling yang semakin stabil.

Data secara keseluruhan akan mengekalkan keyakinan dalam sektor pembuatan dengan pertumbuhan yang kukuh beberapa bulan lagi. Implikasi kepada polisi monetari masih neutral dengan data sektor perkhidmatan akan terus diperhatikan dengan teliti minggu depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat