Profit $11.6 Juta US Dollar, Trader Ini Sangka Dia Trade Demo Rupanya Akaun Real

12,609

Mula-mula dia ingat beliau dia trade demo, sekali semua angka juta-juta yang tertunjuk di platform trading tu rupanya betul. Inilah kisah benar yang dialami oleh seorang trader dari Perancis bernama Harouna Traore. Kisah benar ini dilaporkan di banyak media seperti CNBC dan juga Financial Times.

Kisah ini bermula ketika beliau mengambil sebuah kelas di ibu kota Paris, untuk menjadi ‘day trader’. Dengan menggunakan platform dari sebuah broker UK bernama Valbury Capital, beliau belajar untuk trade ekuiti dan disyaratkan sebelum masuk ke kelas untuk buka akaun bersama Valbury dengan $23,000 US Dollar.

Ketika beliau sedang trade demo di rumah, Traore dikhabarkan sudah kerugian posisi trading bernilai hampir 1 Juta US Dollar, sebuah posisi trading yang memaksimumkan penggunaan leverage.

Tiba-tiba beliau baru sedar yang beliau sedang trade akaun real.

Menggelabah dan stress teruk, beliau beritahu yang masa tu tak ingat apa lagi dah, yang ingat hanya muka isteri dan anak-anak.

Beliau teruskan trade dan trade untuk cover loss tersebut.

Sampai satu masa trading beliau bertukar menjadi profit lebih $11.6 Juta US Dollar.

Pada keesokannya, beliau hadir ke kelas yang dianjurkan oleh firma broker tersebut dan menjelaskan yang beliau tersilap, tapi beliau fikir mungkin tidak apa kerana tersilap pun profit dan berniat withdraw profit tersebut.

Beliau dah rasa seronok sangat kerana tak sangka tiba-tiba untung $11.6 Juta US Dollar sebagai beginner luck“.

Malang tidak berbau, apabila broker pula tidak benarkan beliau withdraw. Beliau mengambil keputusan untuk saman broker tersebut.

Ini kerana pada permulaan pembukaan akaun, Traore memasukkan kerjaya “trader professional” pada borang pembukaan akaun, yang menjadikan beliau telah melanggar terma dan syarat broker tersebut. Sedangkan Traore hanya mengisi dengan ‘hentam kromo’ sahaja borang pendaftaran tersebut.

Ini menjadikan kes beliau tidak dapat ditegakkan di mahkamah.

(kebanyakkan broker ada menyediakan borang sebegini tentang declare gaji, kerjaya dan sebagainya kalau anda perasan… berhati-hati kerana ia ada kaitan dengan terma dan syarat broker tersebut.)

Financial Times melaporkan kemungkinan keuntungan yang dibuat oleh Traore ini ada kaitan dengan keuntungan yang diwar-warkan oleh broker tersebut pada tahun 2016 iaitu lebih $10 Juta US Dollar.

Walau bagaimana pun keuntungan broker tersebut menurun tahun demi tahun kerana reputasi terjejas.

Jadi jangan tersilap pilih broker, silap pilih buruk padahnya.

Tak tahu nak pilih broker mana yang betul? reliable, dan boleh dipercayai? Nak kami di INTRADAY ni rekomen? Daftarlah akaun dengan broker ini, dan dapatkan bantuan modal free USD100 untuk mula test trade. – KLIK SINI

Gerenti terbaik!

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat