Ramalan Harga Emas: XAU/USD Di Dagangkan Berhati-Hati

918

[Artikel Tajaan]

Pada sesi dagangan pembukaan minggu terakhir Mei 2024, harga emas dilihat telah didagangkan tinggi berikutan tekanan geopolitik di Timur Tengah yang kian meruncing.

Walau bagaimanapun, kenyataan ahli komiti Fed Kashkari yang bernada “Hawkish” telah menghadkan kenaikan harga emas.

Laporan “Forecast” data PCE yang bakal dilaporkan Jumaat ini turut juga mendorong kenaikan harga emas pada awal minggu ini apabila data inflasi tersebut dijangka meningkat sebanyak 0.2% berbanding sebelumnya.

Namun pada sesi dagangan hari ini, pelabur dilihat mengambil langkah berhati-hati berikutan kenyataan Fed Kashkari dan laporan data “Consumer Confidence” semalam yang disifatkan “Hawkish”.

Konflik geopolitik Timur Tengah dan peningkatan permintaan emas di India berikutan perayaan Akshaya Tritiya festival, dilihat masih lagi mampu menolak harga emas untuk diniagakan ke paras yang lebih tinggi pada minggu ini. Namun, laporan data inflasi PCE akan menjadi tumpuan utama pelabur.

Selain itu juga laporan data China PMI yang bakal dilaporkan pada Jumaat ini turut juga menjadi faktor utama terhadap permintaan emas.

China dan India setakat ini merupakan pemboleh ubah faktor yang utama terhadap corak permintaan dan penawaran harga emas.

Analisa Teknikal
Pemain pasaran emas dilihat akan mengambil langkah berjaga-jaga, emas dijangka akan didagangkan di sekitar paras $2,372-$2,353.

Kedua paras harga tersebut dilihat akan menjadi penggerak utama harga emas sekiranya paras tersebut berjaya ditembus.

$2,400 bakal dicapai sekiranya paras $2,372 berjaya dipecahkan dan sebaliknya $2,303 akan menjadi halangan utama sekiranya $2,353 dipecahkan.

Nak baca lebih lagi? Dapatkan Market Outlook yang menjadi rujukan institusi dan pedagang profesional. Daftar akaun trading bersama Saracen Markets segera untuk dapatkannya. – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat