Ramalan Harga Emas XAU/USD: PCE Inflasi Tumpuan Utama Malam Ini

1,013

[Artikel Tajaan]

Laporan data inflasi PCE pada malam ini bakal menjadi tumpuan pemain pasaran emas. Impak laporan data tersebut mampu memberikan pergerakan yang signifikan terhadap pasaran emas. Sebarang kenaikan bacaan data PCE Inflasi pada malam ini mampu memberikan “booster” terhadap indeks Amerika Dollar.

Sentimen pasaran pada masa kini melihat sekiranya FED melaksanakan pengurangan kadar faedah pada hujung tahun 2024 dilihat mampu memberikan impak positif terhadap ekonomi negara itu.

Beberapa laporan ekonomi Amerika semalam dilihat menyokong sentimen di atas. Ahli komiti Fed Raphael Bostic semalam telah bersidang dan menyatakan bahawa jangkaan Fed untuk melaksanakan pemotongan kadar faedah sebanyak satu kali pada tahun 2024 mungkin berlaku apabila beberapa indikator inflasi di negara itu dilihat berada dia arah yang betul setakat ini.

Oleh yang demikian pemain pasaran pada masa kini melihat pelaksanaan pemotongan kadar faedah sebanyak 45 mata asas pada suku keempat tahun ini.

Analisa Teknikal
Berdasarkan carta harian, harga emas diilihat masih kekal berada di “trend bearish”. Berdasarkan analisa teknikal, kenaikan emas dilihat sebagai peluang terhadap pelabur untuk menjual emas ke paras yang lebih rendah.

Namun begitu, laporan data PCE inflasi malam ini akan memberikan keputusan terhadap pelabur sama ada terus menekan harga emas ke paras yang lebih rendah atau sebaliknya.

Paras harga $2,334 dilihat menjadi penghalang utama untuk emas terus diniagakan lebih tinggi, manakala $2,285 dilihat mampu menjadi harga lantai pasaran emas pada hari ini.

Sekiranya emas diniagakan ke paras lebih tinggi, paras harga $2,340 dan seterusnya $2,370 bakal menjadi halangan.

Namun jika sebaliknya, paras harga $2,277 bakal menjadi tumpuan selepas harga lantai $2,285.

Nak baca lebih lagi? Dapatkan Market Outlook yang menjadi rujukan institusi dan pedagang profesional. Daftar akaun trading bersama Saracen Markets segera untuk dapatkannya. – KLIK DI SINI

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat