RBNZ Beri ‘Green Light’ Untuk Kadar Faedah Negatif!

233

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) memutuskan untuk kekal dengan kadar faedah pada 0.25%, selain turut menyatakan kesediaan bank pusat untuk mengambil langkah selanjutnya jika diperlukan.

Dalam pada itu, bank pusat telah meningkatkan lagi program pelonggaran Pembelian Aset Skala Besar (LSAP) kepada $100 bilion daripada $60 bilion dengan dilanjutkan sehingga Jun 2022.

Kenaikan ini ternyata lebih tinggi daripada yang dijangkakan oleh pasaran, namun keputusan ini mungkin diambil selepas terdapat satu kes Covid-19 telah dikesan di New Zealand selepas 102 hari negara itu bebas daripada jangkitan.

Ini menyebabkan bandar terbesar Auckland ditutup pada tahap 3 mulai tengah hari ini sebagai langkah awal pencegahan daripada penularan yang lebih luas.

Sementara itu, Gabenor RBNZ Adrian Orr mengatakan bahawa Jawatankuasa Dasar Monetari RBNZ juga telah bersetuju bahawa satu pakej “instrumen monetari tambahan” perlu sentiasa diaktifkan.

Tambah beliau lagi, penggunaan alat-alat monetari ini adalah bergantung kepada prospek inflasi dan pekerjaan.

Pakej instrumen ini turut merangkumi kadar faedah yang lebih rendah atau negatif yang disokong oleh pembiayaan bank secara langsung, program pembiayaan untuk pinjaman dan pembelian aset asing.

Mengenai kesan Covid-19, Orr mengatakan sebarang perubahan ketara dalam prospek ekonomi global dan negara tetap bergantung kepada bagaimana virus dibendung, lebih-lebih lagi pada hari ini kita telah diperlihatkan dengan kembalinya sekatan sosial di New Zealand.

Dagangan dolar kiwi menjunam sebaik sahaja keputusan bank pusat dikeluarkan sebelum matawang itu kembali meningkat setelah ucapan Gabenor Orr yang cuba untuk kedengaran tidak dovish.

Menurut Orr, sekatan di Auckland tidak mempengaruhi keputusan hari ini dan bank pusat tidak mempunyai maklumat mengenainya selain yang diketahui oleh umum.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat