‘Recap’ Debat Presiden 2024 Biden VS Trump, Apa Yang Mereka Bahaskan?

378

Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump bersepakat untuk laksanakan debat pertama mereka menjelang pilihan raya White House 2024 di Atlanta pada jam 9 pagi tadi.

Debat selama 90 minit yang dihoskan oleh media CNN itu diadakan di saat Trump menghadapi dua pendakwaan jenayah berhubung usahanya dalam membatalkan kekalahannya semasa pilihan raya 2020 ke atas Joe Biden.

Walau bagaimanapun, Joe Biden turut mendapat tekanan apabila beliau menjelaskan kondisi kesihatan kurang baik dengan mengalami suara serak dan selesema.

Tiada penonton studio semasa perdebatan berlangsung dan mikrofon setiap calon kerap ‘dipotong’ apabila masing-masing ingin menyampuk apabila giliran lawan ingin bercakap.

Ini merupakan beberapa topik penting dalam perdebatan tersebut yang perlu para pelabur dan pasaran ketahui;

1. Trump tuduh Biden jadi punca inflasi tinggi di AS

Semasa di awal sesi perdebatan, kedua-duanya menerima pujian apabila mereka berjaya mengekalkan ekonomi yang kukuh semasa menjadi presiden. Namun, mereka mula menyalahkan satu sama lain apabila topik inflasi dibahaskan.

Trump menuduh Biden melakukan kerja yang kurang baik dan angka inflasi terus menekan sentimen ekonomi negara Amerika Syarikat. Beliau merasakan inflasi dalam keadaan baik semasa tempoh pemerintahannya.

Di bawah Biden, inflasi naik melebihi 3% disebabkan faktor permintaan pasaran tinggi selepas pandemik, bantuan wang tunai isi rumah bagi merangsang semula ekonomi dan gangguan berlarutan perdagangan bekalan akibat konflik geopolitik.

2. Biden sebut Trump adalah penjenayah yang perlu dihukum

Joe Biden menggelar bekas Presiden Donald Trump sebagai penjenayah yang perlu disabitkan kesalahan. Merujuk sabitan 34 pertuduhan bersejarah Trump, Biden secara berani memanggil calon lawannya dengan panggilan ‘penjenayah’ semasa sesi perdebatan.

Biden persoalkan Trump berapa banyak wang dia berhutang semasa menghadapi pertuduhan sivil dan hubungan skandalnya semasa isterinya hamil.

Namun, Trump menyangkal dakwaan tersebut dan menganggap tuduhan itu adalah bermotifkan ancaman politik.

3. Biden menganggap Trump seorang yang lemah dan ‘pondan’

Biden secara sinis melabelkan Trump sebagai individu yang lemah selepas aktiviti memalsukan kekalahannya pada pilihan raya sebelum ini diketahui umum. Presiden AS berkata dia mungkin akan lakukan sekali lagi pada sesi kali ini.

Sesi perdebatan Presiden AS 2024 antara Joe Biden dan Donald Trump lebih cenderung ke arah tuduhan dan ejekan peribadi berbanding mengetengahkan usaha masing-masing dalam memperkukuhkan lagi kuasa Amerika Syarikat di mata dunia.

Secara keseluruhan, perdebatan ini menggambarkan suasana politik yang sangat polarizing serta konflik peribadi antara Trump dan Biden.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat