Pandangan Kalendar Ekonomi yang Telah Berlaku Sepanjang Minggu Ini (7-11 Nov)

87

Minggu ini menjadi salah satu tempoh yang paling kritikal dalam sejarah ekonomi dunia dengan berakhirnya Pilihanraya Presiden U.S. yang dimenangi oleh Donald Trump. Hillary Clinton sebagai calon favourite untuk menjadi Predien U.S. yang baru meleset sama sekali dengan Trump mendahului kiraan undi daripada awal sehinggalah beliau secara rasmi diumumkan sebagai pemenang.

Kita juga dikejutkan dengan kejatuhan Ringgit pada Jumaat yang mencapai nilai terendah RM4.53 untuk setiap dolar. Ada juga laporan menyebut kejatuhan Ringgit sebenarnya mencapai RM4.70 sebelum menguat semula berbanding US dolar.

Secara keseluruhan tema pasaran pada minggu ini (7-11 November 2016) ialah Pilihanraya Presiden US yang sememangnya faktor besar dalam menggerakkan pasaran.

Selain dari faktor major ini, tidak lupa juga berita-berita impak tinggi yang lain seperti Imbangan perdagangan China (Trade balance), Penetapan kadar faedah New Zealand (official cash rate), data sentimen pengguna (Prelim UoM Consumer Sentiment).

Dalam ulasan pasaran minggu ini, kita akan melihat secara terperinci petunjuk ekonomi impak tinggi dan sentimen pasaran dalam mempengaruhi pasaran tukaran matawang (Foreign Exchange Market).

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat satu persatu situasi yang memberi kesan kepada pasaran pada minggu ini.

  • Pengumuman FBI terhadap Hillary Clinton (Isnin,7 November)

Pengarah FBI James Comey memberitahu Kongres pada Isnin pagi waktu Malaysia tentang pembukaan semula kes e-mel Hillary Clinton, bahawa ia tidak mengubah keputusan yang telah dibuat pada Julai lepas. Ini bermakna Clinton terlepas dari sebarang dakwaan ke atasnya. Hal ini menguatkan lagi sentimen sokongan kepada Hillary sejak kenyataan FBI tentang pembukaan semula kes e-mel beliau pada 29 Oktober lepas.

US dollar yang dilihat kuat selama beberapa minggu sebelum 29 Oktober itu jatuh disebabkan siasatan ini yang meningkatkan sentimen sokongan kepada Trump. Para pelabur ketika itu melihat kemenangan Trump adalah tidak bagus kepada pelaburan mereka.

Sejurus sahaja tersebarnya berita bahawa Hillary tidak bersalah dalam kes ini, ia telah memberi kesan kepada pasaran terutamanya US dolar dan pasaran saham US. Perkara ini telah memberi keyakinan semula kepada pasaran dan dilihat US dolar dan indeks saham S&P 500 menguat semula.

USDJPY
USDJPY
Sumber: Investing.com
S&P 500

Pada Isnin sentimen kepada jangkaan kemenangan Clinton semakin meningkat berikutan kenyataan terbaru dari FBI.

  • Imbangan Perdagangan China (China Trade Balance) Selasa, 8 November

Data ini dikeluarkan setiap bulan selepas 10 hari, bulan itu berakhir. Pada bulan lepas China mencatatkan trade surplus (imbangan perdagangan) sebanyak 278 bilion Yuan dan dijangkakan data bulan ini meningkat kepada 366 bilion Yuan. Namun data yang dikeluarkan ini kurang daripada jangkaan iaitu 325 bilion. Namun ia masih dilihat agak baik kerana peningkatan dari 278 bilion kepada 325 bilion. Tindakbalas pasaran adalah minimum sejurus sahaja data ini dikeluarkan kerana sentimen semasa masih lagi terarah kepada pilihanraya presiden US dan kemenangan Hillary Clinton amnya.

  • Bank Pusat Switzerland bersedia menstabilkan CHF (Selasa, 8 November)

The Swiss National Bank (SNB) sudah bersedia untuk intervene (campurtangan) dalam pasaran matawang jika kesan daripada pilihanraya US menyebabkan pengaliran masuk kepada matawang safe haven. Andrea Maechler salah seorang ahli dalam bank pusat Switzerland enggan mengulas kesan pilihanraya presiden US kepada Swiss Franc dan pasaran kewangan. Namun beliau mengatakan ketakpastian sungguh tinggi di dalam pasaran pada tempoh ini. Hal ini disebabkan peningkatan nilai Swiss Franc tidak baik untuk eksport Switzerland.

  • Donald Trump, Presiden US ke-45 (Rabu, 9 November)

Pasaran pada hari Rabu sewaktu sesi Asia, bergerak mengikut jangkaan yang dibuat sebelum ini oleh sebahagian besar penganalisis pasaran. Trump pada Rabu mendominasi undian sejak permulaan pengiraan undian sejak pukul 10 pagi Rabu sehinggalah beliau secara rasmi memenangi pilihanraya presiden.

Kita dapat melihat USD pada pembukaan sesi Asia sekitar pukul 8 pagi menguat berbanding matawang utama dunia yang lain pada julat yang agak besar. Eur/Usd pada mulanya meningkat hampir 300 pip berikutan prospek kemenangan Trump sebelum jatuh hampir 370 pip. Sebelum ini penganalisis menjangkakan USD akan melemah jika Trump menang, namun Eur/Usd bergerak melawan jangkaan sebahagian besar penganalisis pasaran dunia.

Sumber: Tradine View
Sumber: Trading View

Hal ini disebabkan faktor sentimen semasa dimana dalam ucapannya,Trump mengatakan “saya akan membuat perjanjian perdagangan yang adil dengan Negara lain”. “saya akan pastikan pertumbuhan ekonomi US meningkat dua kali ganda”. “saya akan menumpukan kepada pembangunan infrastuktur seperti jalanraya, hospital, kemudahan awam yang lain dimana rakyat kita sendiri yang akan membangunkannya”.

  • Bank Pusat New Zealand memotong kadar dari 2.00% kepada 1.75% (Khamis, 10 November)

Bank Pusat New Zealand memotong kadar bank pusat sebanyak 25 mata asas (basis point) daripada 2.00% kepada 1.75%. Keputusan yang diambil adalah sejajar dengan jangkaan penganalisis ekonomi. Untuk rekod, kadar yang diteteapkan hari ini adalah yang terendah.

Dalam kenyataan RBNZ, walaupun polisi yang dijalankan kekal akomodatif (accommodative), namun ramalan semasa terhadap polisi semasa (pemotongan kadar bank) akan menyumbang kepada pertumbuhan yang cukup kukuh untuk membawa kadar inflasi menghampiri kadar yang telah disasarkan. Polisi akomodatif ialah tindakan bank pusat menambahkan jumlah wang dalam ekonomi (contoh: menurunkan kadar bank) untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

Kita dapat melihat kejatuhan Nzd/Usd pada rajah di atas disebabkan pengurangan kadar ini ditambah lagi dengan penguatan Dollar disebabkan sentimen positif terhadap Trump.

  • Unemployment claims atau Jumlah pengangguran US (Khamis, 10 November)

Jabatan Buruh US mengeluarkan data jumlah pengangguran pada tarikh berakhir 5 November. Jumlah ini menyusut sebanyak 11,000 kepada 254,000 dari jumlah 265,000 pada minggu sebelum. Jangkaan penganalisis adalah 267,000 menunjukkan data yang dikeluarkan semalam baik kepada pasaran buruh US. Sejurus data ini dikeluarkan, pasaran hanya memberi respon yang kecil dengan Indeks US dollar hanya naik 35 mata asas. Indeks hadapan S&P 500 naik 10.75 mata kepada 2171. Manakala pasaran minyak bagi penghantaran Disember jatuh 88 mata asas kepada $44.87.

  • US University of Michigan consumer confidence index (Jumaat, 11 November)

Indeks keyakinan pengguna Universiti Michigan US (US University of Michigan consumer confidence index) menguat kepada 91.6 berbanding 87.2 pada bulan sebelum. Ini adalah bacaan tertinggi sejak Julai lepas yang juga di atas jangkaan 87.5 penganalisis. Sejurus bacaan Indeks keyakinan pengguna Universiti Michigan US (US University of Michigan consumer confidence index) ini dikeluarkan, pasaran hanya memberikan respon yang minimum walaupun US Dolar menguat selepas data ini dikeluarkan dengan Eur/Usd jatuh dari 1.0880 ke 1.0870 (10 pip).

  • Kejatuhan Ringgit ke paras terendah (Jumaat, 11 November)

kita telah disaksikan dengan kejatuhan Ringgit ke paras terendah sejak Januari yang mencecah RM4.53 untuk setiap US Dolar. Menurut laporan Bloomberg, Bank Negara Malaysia (BNM) mungkin akan mengambil langkah-langkah melindungi Ringgit jika berlaku volatility (turun-naik nilai) yang ekstrim.

Pihak Bank Negara Malaysia pada semalam mengatakan Ringgit tidak boleh dinilai menggunakan selain daripada fundamental (asas-asas) ekonomi Malaysia itu sendiri. Oleh itu, BNM perlu menggunakan mandat yang ada mengarahkan bank di Malaysia agar mengambil langkah-langkah sementara untuk menenangkan pasaran. Pada masa artikel ini ditulis Ringgit telah pulih dari kejatuhan nilai semalam dan berada pada paras RM 4.28 bagi setiap US dollar.

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

Gabenor BNM, Muhammad Ibrahim mengatakan, “Kita tidak mahu dipengaruhi oleh faktor-faktor yang tidak melibatkan asas-asas (fundamentals) ekonomi Malaysia”. Beliau juga mengatakan situasi yang berlaku ini adalah disebabkan oleh aktiviti spekulasi di luar negara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat