Satu Lagi Premis Skim Cepat Kaya (M Square, Mface) Diserbu Dekat Ampang

476

Pihak berkuasa dari pelbagai agensi dilaporkan telah menyerbu sebuah kedai di mana pengguna menukar mata kesetiaan (loyalty points) dengan barangan atau perkhidmatan pukul 11 pagi pada Selasa.

Seramai 32 orang pegawai dari pelbagai agensi menyerbu pusat MBI di bangunan M Square dekat Ampang. Bangunan M Square adalah sebahagian daripada operator skim yang dijalankan oleh Kumpulan MBI International.

Operasi serbuan dilaporkan tamat pada pukul 7 malam di lokasi kejadian di Jalan Avenue 1, Ampang. Pusat atau bangunan perniagaan tersebut dipercayai menjual pelbagai produk seperti penapis air, kopi segera, mainan kereta kawalan, powerbanks, kerusi-urut, jam tangan, pen dan cadar tilam.

MBI ialah syarikat induk untuk lebih daripada 60 buah anak syarikatnya. Didaftarkan atas nama MBI International Sdn Bhd. Mface pula merujuk kepada sosial network www.mface.me yang dikendalikan oleh Mface International Sdn. Bhd.(salah satu anak syarikat MBI).

Serbuan tersebut diketuai oleh pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (KPDNKK), juga termasuk  pegawai polis dan pegawai dari Suruhanjaya Syariakat Malaysia (SSM), CyberSecurity Malaysia dan tidak lupa juga Bank Negara Malaysia.

Manakala pemeriksaan juga dibuat di Mcalls tingkat bawah M Mall di Jalan Datuk Keramat, George Town.

Pemeriksaan di M Mall Penang

Kumpulan serbuan yang terdiri daripada beberapa agensi kerajaan menyita dokumen dan komputer bagi sisatan lanjut.

Khalid Tik, Ketua Operasi Kementerian di bawah seksyen kepenggunaan mengatakan syarikat ini disiasat di bawah beberapa akta, antaranya ialah Akta Jualan Langsung dan Anti Skim Piramid 1993,  Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan juga Akta Syarikat 2016.

“Jika ada elemen kesalahan dalam operasi perniagaan yang dijalankan, kami boleh mengambil tindakan di bawah akta-akta ini,” kata beliau kepada The Star.

Pada awalnya, beberapa pelanggan didapati berada di dalam premis yang dipercayai mahu membuat penebusan mata trkumpul mereka tetapi pihak MBI mengatakan mereka tidak boleh berbuat demikian. Pekerja syarikat juga menghalang media daripada mengambil gambar sekitar premis tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat