Selepas ‘Harvey’ Kini Ribut ‘Irma’ Berkelajuan 240KM Sejam Pula Menuju Amerika Syarikat

74

Ribut ‘Irma’ yang juga merupakan ribut taufan Kategori 4 kini telah menjadi Kategori 5 sedang menghampiri Carribean dan kawasan selatan Amerika Syarikat pada Selasa. Selepas daripada bencana yang dibawa oleh Ribut Harvey, kini Irma pula sedang menuju Amerika Syarikat.

Amaran berjaga-jaga telah dikeluarkan kepada penduduk di bahagian Pulau Leeward, Pulau Virgin dan Puerto Rico bagi persediaan menghadapi ribut taufan yang dianggarkan berkelajuan  240 kilometer sejam.

“Ribut Irma yang merbahaya ini sedang menuju Pulau Leeward,” menurut pusat kajian ribut taufan. “Persediaan harus dibuat secepat mungkin di mana ribut ini dijangka akan sampai ke kawasan-kawasan tertentu pada lewat Selasa.”

Dalam maklumat awal, pusat ribut Amerika Syarikat mengatakan ribut Kategori 5 ini mampu bergerak dengan kelajuan 209-251 kilometer sejam dan mampu membawa bencana yang besar.

Dari segi persediaan, kerajaan Puerto Rico telah mengeluarkan notis kecemasan dan mengaktifkan Kawalan Kebangsaan. Puerto Rico mempunyai 3.4 juta penduduk dan telah menyediakan 456 pusat kecemasan.

Ribut taufan Irma juga dilihat akan mengancam kawasan pantai timur Amerika Syarikat dan Florida yang juga telah mengaktifkan kecemasan. Pusat kajian ribut menjangka ‘Irma’ akan sampai ke Selatan Florida pada Sabtu.

“Terdapat potensi yang semakin tinggi untuk melihat impak Irma kepada Semenanjung Florida dan Florida Keys lewat minggu ini. Selain itu, keadaan marin dan lautan juga akan semakin merbahaya yang akan memberi kesan kepada pantai timur Amerika Syarikat minggu ini,” kata pusat kajian ribut US.

Penduduk Texas dan Lousiana masih lagi terkesan oleh Ribut Harvey yang mencapai Kategori 4 pada 25 Ogos lalu di mana telah memusnahkan ribuan kediaman dan bangunan pejabat di Texas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat