Semua Yang Berlaku Dalam Pasaran Forex Pada Minggu Lalu (12-16 Mac)

394

US dolar mengakhiri minggu lalu lebih tinggi berbanding matawang-matawang utama yang lain. Awalnya US dolar tertekan berikutan pemecatan Setiausaha Negara Rex Tillerson yang menyebabkan kebimbangan pasaran terhadap risiko politik di Amerika Syarikat.

Selain itu, beberapa pegawai Amerika Syarikat juga telah digantikan oleh Trump selepas perletakan jawatan penasihat ekonomi Gary Cohn baru-baru ini.

Indeks US dolar mengakhiri minggu lalu dengan kenaikan 0.17% dengan EUR/USD jatuh sehingga 0.12%. Walaubagaimanapun, greenback jatuh berbanding safe-haven Yen apabila matawang Jepun ini mendapat permintaan tinggi disebabkan risiko-risiko pasaran yang berlaku pada minggu lalu.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu lalu kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu lalu dan minggu sebelum itu untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

05 -09 Mac 12 – 16 Mac
Eur/Usd- Volatile 177 pip Eur/Usd – Volatile 153 pip
Usd/Jpy – Naik 170 pip Usd/Jpy – Jatuh 169 pip
Gbp/Usd– Naik 164 pip Gbp/Usd – Naik 155 pip
Usd/Chf- Naik 189 pip Usd/Chf – Volatile 123 pip
Usd/Cad– Jatuh 191 pip Usd/Cad – Naik 296 pip
Aud/Usd– Naik 129 pip Aud/Usd – Jatuh 207 pip
Nzd/Usd– Naik 108 pip Nzd/Usd – Jatuh 147 pip

Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat ulasan keseluruhan data-data dan event ekonomi sepanjang minggu lalu.

  • Data keyakinan perniagaan Australia, NAB (Selasa)

Bacaan keyakinan perniagaan Australia merosot pada Februari di mana indeks jatuh daripada 11 kepada 9 bulan lalu. Indeks ini adalah berdasarkan tinjauan terhadap 350 perniagaan yang ditanya tentang keadaan semasa perniagaan mereka.

  • Data harga pengguna, CPI Amerika Syarikat (Selasa)

Indeks harga pengguna (CPI) Amerika Syarikat perlahan pada Februari berikutan kejatuhan harga gasolin. Ini menunjukkan kemungkinan kenaikan inflasi hanyalah secara beransur-ansur. Harga pengguna hanya meningkat 0.2% pada bulan lalu selepas membuat kenaikan 0.5% pada bulan sebelum itu. Dalam tempoh 12 bulan sehingga Februari (YoY), CPI meningkat 2.2% naik dari 2.1% pada Januari. Bacaan sebenar menepati jangkaan pasaran dengan kenaikan 0.2%.

  • Ucapan Gabenor Poloz (Selasa)

Dolar Kanada merosot begitu banyak berbanding matawang-matawang utama yang lain pada Selasa lalu selepas ucapan oleh Gabenor BoC, Stephen Poloz. Komen Poloz menyebabkan pasaran bimbang dengan potensi kenaikan kadar faedah bank pusat yang semakin berkurangan di masa hadapan.

Poloz memberi ucapan mengenai pasaran buruh di mana beliau percaya pekerja-pekerja golongan muda masih boleh ditingkatkan. Hal ini menimbulkan persoalan bahawa ekonomi Kanada masih belum mencapai gunatenaga-penuh (full-employment).

Penyertaan dalam pasaran buruh dan konsep gunatenaga-penuh penting untuk pasaran matawang kerana ia memberi impak kepada jangkaan bank pusat kepada kadar kenaikan gaji, yang merupakan pemacu utama inflasi dan seterusnya kadar faedah.

Pasaran menganggap ucapan Gabenor Poloz sebagai dovish. Timbalan Gabenor Lane telah menyatakan sebelum ini bahawa bank pusat masih melihatbeberapa masalah kecil dalam pasaran buruh, dan Poloz telah berkata dalam ucapannya sebelum ini bahawa kadar penyertaan belia boleh ditingkatkan.

  • Pengeluaran Industri China (Rabu)

Pengeluaran industri China merekodkan kenaikan yang begitu memberangsangkan pada minggu lalu apabila mencatat kenaikan 7.2% berbanding jangkaan dan bacaan sebelum 6.2%. Ini adalah bacaan tertinggi sejak 7 bulan yang lalu.

  • Data jualan runcit Amerika Syarikat (Rabu)

Jualan runcit Amerika Syarikat merekodkan bacaan yang kurang memberangsangkan pada Rabu lalu. Jualan runcit merosot (-0.1%) berbanding jangkaan kenaikan 0.3%. Bacaan teras yang tidak mengambil kira jualan pengangkutan hanya meningkat 0.2% kurang daripada jangkaan kenaikan 0.4%.

  • Data harga pengeluar, PPI Amerika Syarikat (Rabu)

Data harga pengeluar PPI iaitu bacaan yang mengira harga daripada kilang hanya meningkat 0.2% pada Februari melebihi jangkaan 0.1%.

  • Data pertumbuhan ekonomi New Zealand (Khamis)

Data pertumbuhan ekonomi New Zealand pada suku keempat 2017 meleset daripada jangkaan dengan kenaikan hanya 0.6% berbanding jangkaan kenaikan 0.8%. Ekonomi New Zealand dilihat kehilangan momentum sejak merekodkan kenaikan memberangsangkan pada suku kedua 2017.

  • Data inflasi Zon-Eropah (Jumaat)

Inflasi Zon Eropah terus merekodkan penurunan dengan bacaan CPI semasa di paras 1.1% jatuh daripada jangkaan 1.2%.

  • Pengeluaran Industri Amerika Syarikat (Jumaat)

Data pengeluaran industri Amerika Syarikat membuat lonjakan sehingga 1.1% melebihi jangkaan 0.3%. Dalam masa yang sama kadar utilisasi kapasiti juga meningkat sehingga 78.1% berbanding jangkaan 77.7%. Indeks keyakinan pengguna Amerika Syarikat juga merekod kenaikan yang memberangsangkan ke paras 102.0.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat