Sentimen Keseluruhan Pasaran Global Setakat Hari Ini

58

Harga emas mendapat sokongan dalam sesi dagangan Isnin dengan sentimen ‘Risk-off’ mengambil alih pasaran, dengan pasaran ekuiti US mencatatkan kejatuhan mendadak dan indeks US dolar melemah.

Harga emas meningkat dari paras terendah Jumaat $1185.60 ke paras tertinggi hari ini di $1204.95. Indeks US dolar ketika ini sedang didagangkan di sekitar 100.45 jatuh 0.11% dari penutupan Jumaat.

Pasaran ekuiti US pula di bawah tekanan dalam sesi Isnin dengan S&P 500 susut hampir 1%. Indeks Dow Jones pula jatuh 180 mata dengan Nasdaq mencatatkan kejatuhan terbesar di antara ketiga-tiga indeks utama dengan penyusutan 1.09%.

Pasaran ekuiti mendapat kesan selepas, perintah eksekutif yang dikeluarkan oleh Trump bagi menghalang kemasukan imigran muslim dari memasuki US. Perintah ini menambah ketidaktentuan dalam pentadbiran Trump dan menghantar pelabur-pelabur kepada pelaburan ‘Safe-Haven‘ seperti emas.

Ketika ini perhatian akan terarah kepada penetapan kadar The Fed pada awal pagi Khamis dengan jangkaan tiada sebarang perubahan dalam polisi monetari kali ini. Sebelum ini, The Fed meramalkan akan ada tiga kali kenaikan pada 2017 dalam analisis ‘dot plot‘ sebelum ini. Namun, pasaran akan terus memberi tumpuan kepada nada komen dari Yellen semasa sidang media.

Sememangnya, minggu ini adalah minggu yang begitu sibuk kepada pemain pasaran global khususnya pelabur dengan banyaknya ‘News‘ impak tinggi khususnya penetapan kadar dari tiga bank pusat utama dunia. Pagi tadi BoJ mengekalkan polisi monetari semasa dengan perubahan dalam ramalan pertumbuhan ekonomi Jepun.

Pentadbiran Trump dilihat semakin tidak menentu dengan perintah eksekutif minggu lalu dan yang terbaru beliau memecat Ketua Peguam US Sally Yates, selepas Sally menghalang arahan eksekutif sebelum ini. Beliau kini digantikan oleh Dana Boente.

Sejak minggu lepas, pasaran masih lagi belum mendapat isyarat jelas dari Presiden Trump, tentang rangsangan fiskal dan pemotongan cukai korporat yang dijanjikan sebelum ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat