Sentimen Semasa Matawang Euro: Kritikan Terhadap Angela Merkel

1,216

Antara penyebab yang boleh diambil tentang kenapa matawang berhadapan dengan penyusutan pada minggu lalu adalah kebimbangan politik di Jerman. Ekonomi terbesar Eropah berhadapan dengan ketidaktentuan politik sejak pilihanraya tahun lalu dengan tumpuan kini terarah kepada hasil rundingan Merkel bersama parti SPD untuk gabungan kerajaan Jerman.

Pemimpin tertinggi Jerman Chancellor Jerman Angela Merkel dan ketua parti Sosial Demokrat (SPD) berhadapan dengan kritikan pada Isnin daripada dalaman parti mereka sendiri.

Jerman tidak mempunyai kerajaan yang lengkap sejak pilihanraya September lalu yang mana menunjukkan Merkel dan parti SPD semakin kekurangan kerusi di parlimen mereka.

Merkel berhadapan dengan kritikan oleh parti beliau sendiri iaitu Christian Democrats (CDU) apabila bersetuju memberikan portfolio menteri kewangan kepada parti Sosial Demokrat (SPD).

Pada Ahad Merkel cuba mempertahankan keputusan beliau terhadap SPD untuk memerintah Jerman buat penggal keempat. Beliau juga mengatakan kritikan yang dilontarkan kepadanya oleh ahli parti Konservatif sendiri bukanlah isyarat bahawa autoriti beliau semakin berkurangan.

Setakat ini, sentimen berkemungkinan kurang memihak kepada matawang Euro dengan perkembangan baru ini. Tetapi jika dilihat kepada tren kenaikan sejak tahun lalu, ia sebenarnya adalah hasil daripada pengukuhan ekonomi Zon Eropah secara keseluruhan. Data-data ekonomi kekal positif walaupun bacaan inflasi masih mengalami kesukaran untuk naik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat