Sentimen Semasa Pasaran Global Setakat Pada Malam Ini: Komoditi Tertekan

444

US dollar menguat semula pada awal sesi New York pada Selasa dengan matawang GBP menjadi matawang paling kuat setakat ini. Matawang komoditi tertekan sejak sesi London sehingga setakat ini dengan kejatuhan harga komoditi utama dunia.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding matawang utama yang lain naik 0.20% setakat pada pukul 10 malam.

Major pair EUR/USD membuat penyusutan sebanyak 0.31% dengan GBP/USD naik 0.29%. USD/JPY hampir tidak berubah setakat ini dengan membuat peningkatan 0.03%, USD/CAD pula naik sebanyak 0.77%. USD/CHF hanya naik 0.04%. Pair AUD/USD dan NZD/USD masing-masing susut 0.64% dan 0.38%.

Matawang paling kuat setakat ini adalah GBP, manakala matawang paling lemah adalah CAD dan AUD. Dengan menggabungkan matawang paling kuat dan lemah, pair GBP/CAD naik sebanyak 1.14% dan pair GBP/AUD naik 0.90%. Pair GBP/CAD setakat ini telah naik 200 pip dari paras terendah Selasa, manakala GBP/AUD naik sebanyak 180 pip.

Matawang GBP menguat secara keseluruhan sejak pukul 4.30 petang tadi selepas pengumuman indeks PMI sektor perkhidmatan UK. Indeks PMI sektor perkhidmatan ini meningkat ke paras tertinggi sejak tiga bulan yang lalu, meneruskan pemulihan selepas kejatuhan ke paras terendah pada bulan Mac. Bacaan indeks meningkat ke paras 54.0 pada Mei dari 52.8 pada April. Bacaan kali ini juga jauh melebihi jangkaan pasaran 52.9.

Harga komoditi global berhadapan dengan tekanan pada lewat sesi Asia sehinggalah pada awal sesi new York. Paling teruk adalah CAD apabila tertekan disebabkan kejatuhan harga minyak mentah. Selain itu, AUD juga menerima tempias kejatuhan harga komoditi.

Harga minyak mentah bergerak lebih rendah menjelang pengumuman data inventori. Harga minyak terus tertekan disebabkan ura-ura bahawa OPEC akan meningkatkan bekalan di masa akan datang. Terbaru Amerika Syarikat juga meminta kebenaran OPEC untuk menaikkan pengeluaran sebanyak 1 juta tong sehari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat