Sentimen Semasa Pasaran Kewangan Global Setakat Malam Ini

56

Kombinasi antara pengukuhan US dolar, peningkatan hasil bon global dan juga penyusutan indeks volatiliti telah mengurangkan permintaan terhadap emas dengan harga komoditi ini mencapai paras terendah tujuh minggu lalu.

Harga bon kerajaan US jatuh pada sesi Isnin dan semakin merosot pada sesi Asia dengan hasil Bon 10-tahun US menghampiri paras 2.40%.

Presiden Fed Mester terus menyokong kenaikan kadar pada Jun dalam proses normalisasi polisi monetari The Fed. Pasaran hadapan ketika ini menunjukkan potensi kenaikan kadar pada Jun hampir ke paras 88% di mana jangkaan kenaikan yang semakin tinggi akan menyerap sokongan kepada aset selamat seperti bon dan emas.

Manakala hasil bon di Zon Eropah dan UK meningkat semasa sesi Eropah pada Selasa dan kejatuhan harga aset pelaburan ini memberi kesan kepada permintaan terhadap emas.

US dolar semakin mengukuh dalam sesi Eropah dengan Usd/Jpy pada mulanya mencapai paras tertinggi tujuh minggu lalu di atas 113.70, manakala Eur/Usd jatuh ke paras terendah 1.0900. Pengukuhan US dolar turut menyerap permintaan terhadap emas.

Indeks volatiliti pula meneruskan penurunan sehingga di bawah paras 10.0 pada Isnin yang merupakan paras terendah sejak Disember 1993 selepas risiko pasaran semakin baik dengan kemenangan Macron dan juga data positif pasaran pekerjaan US.

Trend kenaikan Usd/Jpy berterusan sehingga ke sesi US hari ini yang kini didagang di atas 114.00. Manakala hasil bon 10-tahun US sudah mencapai paras 2.40%.

Data pekerjaan US (US JOLTS) yang dikeluarkan sebentar tadi juga menunjukkan perkembangan positif pasaran pekerjaan di mana merekod pengambilan pekerjaan lebih dari jangkaan pada Mac. Data secara keseluruhan akan meningkatkan lagi potensi kenaikan kadar faedah The Fed pada Jun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat