Sentimen Semasa yang Melanda Matawang USD dan EUR dalam Sesi Eropah

90

US Dollar meningkat lebih tinggi berbanding matawang utama yang lain pada Isnin sambil mengenepikan isu ujian peluru berpandu dari Korea Utara memandangkan pasaran kini lebih memberi tumpuan kepada prospek kenaikan kadar pada bulan depan.

US Dollar Index yang mengukur kekuatan matawang gergasi berbanding enam matawang utama meningkat sebanyak 0.1 peratus kepada 97.502.

Presiden Fed San Francisco, John Williams berkata di Singapura pada Isnin bahawa trend ekonomi kini berada pada paras sederhana walaupun data harga pengguna masih tidak menentu.

Williams juga berkata bahawa ekonomi kini bergerak menuju matlamat guna tenaga penuh dan harga yang stabil. Dalam masa yang sama, Fed juga mahu memastikan bahawa pasaran kekal tenang sebelum kembali kepada dasar faedah normal.

Data pada hari Jumaat menunjukkan bahawa ekonomi AS bergerak dalam trend sederhana yang mungkin membenarkan Fed menaikkan kadar yang selanjutnya bagi memulakan pengurangan balance sheet sebanyak $4.5 Trillion. KDNK AS dilaporkan berkembang pada tahap 1.2 peratus setahun pada suku pertama melebihi jangkaan sebanyak 0.7 peratus yang dilaporkan pada bulan lalu, walaupun data perbelanjaan pengguna dan perniagaan mungkin menghalang pecutan dalam suku kedua.

Menurut ahli strategi matawang di Brown Brothers Harriman di Tokyo iaitu Masashi Murata mengatakan bahawa pasaran kini meneliti data pekerjaan yang bakal dikeluarkan pada Jumaat.

Laporan NFP yang kukuh secara tidak langsung bakal menyokong jangkaan kenaikan kadar selanjutnya oleh Fed.

US Dollar dalam sesi ini meningkat sedikit kepada 111.37 Yen walaupun sentimen semasa lebih berpihak kepada asset safe-haven

Pasaran Amerika Syarikat dan UK ditutup hari ini bagi memberi laluan kepada cuti umum.

Buat masa ini, pergolakan politik di Washington juga telah menyebabkan pelabur lebih berhati-hati. Presiden AS, Donald Trump kini kembali ke White House selepas lawatan 9 hari ke Timur Tengah dan Eropah menolak laporan sebelum ini sebagai “berita palsu” berikutan laporan terhadap menantunya yang cuba untuk menubuhkan saluran komunikasi rahsia dengan Moscow sebelum Trump mengambil alih jawatan.

Euro menyusut sebanyak 0.1 peratus kepada $1.1165 selepas melonjak ke paras enam bulan tertinggi minggu lepas.

Menurut data Reuters dan Suruhanjaya Dagangan Komoditi, Euro melonjak kepada paras tertinggi dalam tempoh lebih tiga tahun pada minggu 23 Mei. Risiko politik Perancis dan ekonomi Zon Euro yang lebih kukuh telah memberikan spekulasi bahawa Bank Pusat Eropah boleh mengurangkan rangsangan monetari secara beransur-ansur.

Presiden ECB, Mario Draghi dijadualkan akan berucap di Parlimen Eropah pada Isnin. Minggu lepas, beliau mengeluarkan kenyataan bahawa ECB buat masa ini tidak ada sebab untuk menyimpang daripada dasar yang telah ditetapkan.

Sektor Perbankan Islam di Malaysia Sudah Bersedia Untuk Penggabungan dan Pengambilalihan : Zukri

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat