Sentimen US Dolar & Komoditi Emas Setakat Malam Ini

40

Selepas mendapat sokongan dari lemahnya citarasa kepada risiko (risk-appetite) dan hasil bon yang rendah, kini komoditi emas berhadapan dengan ‘correction‘ (pembetulan harga) dari resistance 1261.10.

Usd/Jpy juga dilihat memulih sedikit dari kejatuhan dua sesi dagangan sebelum ini.

Indeks ISM sektor pembuatan AS susut kepada 57.2 dari 57.7 dalam data yang dikeluarkan semalam, walaupun data tersebut sejajar dengan jangkaan pasaran. Komponen pekerjaan dan inflasi dalam data merekodkan bacaan yang kukuh dan menggambarkan sedikit isyarat bagi data pekerjaan ‘non-farm payroll‘ Jumaat ini.

Peristiwa berisiko seperti pengeboman di Rusia sedikit mengganggu pasaran hari ini dan juga pasaran masih berhati-hati menjelang pertemuan Presiden Trump dan Xi Jinping pada Jumaat.

Bon kerajaan AS (US treasuries) dilihat terus meningkat dan menyebabkan hasil bon terus jatuh. Pasaran ekuiti juga berada di bawah tekanan dengan sentimen pasaran dilihat agak berhati-hati berikutan peristiwa-peristiwa berisiko pada April.

Disebabkan kombinasi kelemahan US dolar, hasil bon yang rendah dan penyusutan pasaran ekuiti memberikan tekanan kenaikan ke atas emas sehingga mencecah 1261.10 sebentar tadi.

Sedikit penguatan US dolar beberapa jam lepas menyebabkan emas ditarik ke bawah sedikit dari 1261.00 pukul 8 malam tadi. Minggu ini pasaran berhadapan data ekonomi penting seperti NFP pada Jumaat dan juga pertemuan Presiden Trump dan Xi yang bakal memberi ketidaktentuan kepada pasaran global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat