Silk Road : Laman Web Pasaran Gelap Yang Gemparkan Dunia Matawang Kripto

887

Nama Silk Road banyak kita temukan daripada beberapa artikel sebelum ini dan banyak dikaitkan dengan matawang kripto. Namun, adakah anda tahu apakah itu Silk Road? Siapakah yang mengasaskannya?

Ross Ulbricht merupakan seorang penduduk Austin, Texas yang mengasaskan Silk Road. Sebelum itu, beliau telah menjalankan beberapa pekerjaan lain seperti melabur saham dan menubuhkan sebuah syarikat permainan video dan bekerja dalam bidang perniagaan e-dagang buku, Good Wagon Books yang dimiliki oleh Donny Palmertee.

Seterusnya, Palmertee telah berpindah ke Dallas dan menyerahkan perniagaan tersebut kepada Ulbricht. Malangnya, dalam masa yang singkat, Good Wagon Books telah diisytiharkan muflis. Oleh yang demikian, Ulbricht telah memulakan langkahnya untuk mengasaskan Silk Road.

Sebagai seorang pejuang kebebasan, beliau telah berjaya membina sebuah pasaran yang bebas sepenuhnya daripada mana-mana entiti kerajaan.

Silk Road, yang dinamakan sempena laluan perdagangan yang menghubungkan Eropah dengan Asia Timur merupakan sebuah pasaran gelap secara atas talian. Dengan menggunakan Tor, para pengguna boleh melayari lawan web tersebut tanpa mendedahkan identiti sebenar dan bitcoin berperanan sebagai matawang untuk membuat apa-apa pembelian di laman web tersebut.

Di samping itu, Silk Road ialah pasaran terbuka yang hanya menguatkuasakan beberapa undang-undang iaitu tiada unsur lucah kanak-kanak, penipuan, atau apa-apa jualan yang boleh membahayakan orang lain. Ianya dikendalikan oleh Ulbricht yang menggunakan nama samaran ‘Dread Pirate Roberts’.

Pasaran berkenaan mampu bertahan dalam tempoh masa yang lama dan memberikan pulangan yang lumayan kepada Ulbricht untuk menjalani kehidupan yang mewah bersama kakaknya di Australia. Pada Jun 2011, seorang wartawan Gawker telah menemui laman web tersebut dan menulis sebuah artikel tentangnya.

Artikel berkenaan telah mendapat perhatian ramai sehingga merekodkan 3 juta pembaca. Sehubungan dengan itu, Silk Road telah mencatatkan hampir 1 juta pengguna dengan anggaran transaksi sekitar $2 juta dolar hingga $7 juta dolar.

Sejak pelancaran Silk Road sehingga penutupannya pada tahun 2013, harga bitcoin melonjak naik dari $1 dolar ke $130 dolar. Dengan sebuah artikel sahaja telah menyebabkan harga syiling berkenaan naik hampir dua kali ganda iaitu dari $18 dolar hingga lebih daripada $30 dolar.

Oleh itu, Ulbricht telah melakukan penambahbaikan kepada laman web tersebut dengan mengupah beberapa orang kakitangan, menyediakan perkhidmatan escrow dan meningkatkan sistem rating antara pembeli dan penjual.

Kata pepatah ada menyebut sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Ulbricht telah berjaya diberkas pada 1 Oktober 2013. Beliau telah didapati bersalah dalam 7 pertuduhan termasuk pengedaran dadah, pengubahan wang haram dan terlibat dalam jenayah-jenayah lain. Oleh yang demikian, beliau telah dikenakan hukuman seumur hidup.

Hasil daripada penangkapan tersebut, FBI merampas 144,000 bitcoin dan the stash yang bernilai $ 28.5 juta dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat