Tekanan Terhadap EURO Bakal Mendorong 120 Pips Penurunan Pada Dagangan EUR/USD

748

Matawang Euro dijangka akan didagangkan berisiko pada minggu ini berikutan data PMI pembuatan di Jerman sebagai ekonomi terbesar di zon Eropah dicatatkan merosot pada penghujung minggu lalu.

Kebimbangan pelabur berterusan sejak bank pusat menurunkan unjuran pada awal bulan ini serta mengumumkan pelancaran kempen pinjaman jangka masa panjang pada September tahun ini bagi dalam usaha untuk menangani krisis kegawatan pada zon Eropah.

Terbaru, Presiden Donald Trump pula pada minggu lalu seakan memberi isyarat yang memberi ancaman terhadap hubungan dagang Eropah. Adakah negara Eropah bakal berdepan situasi perang dagang seperti yang dialami oleh China?

Sementara itu, sentimen semasa buat matawang dolar AS dilihat lemah berikutan hasil pulangan bon 10-tahun Amerika Syarikat jatuh ke paras terendah sejak Disember 2017 yang lalu.

Selain dihimpit oleh kenyataan dovish bank pusat pada mesyuarat FOMC baru-baru ini, data ekonomi domestik juga tidak menyokong pengukuhan matawang greenback selepas aktiviti perkilangan di Amerika Syarikat turut bergerak perlahan berdasarkan pada bacaan bulan Februari.

Secara teknikal, dilihat pergerakan harga pada chart pasangan matawang EUR/USD, dagangan pada Jumaat lalu telah merekodkan penurunan harga sekitar 120 pips hampir mencecah paras tumpuan pada 1.12700.

Kemudian pergerakan harga kembali perlahan sehingga bersambung pada sesi dagangan Asia permulaan minggu ini di mana harga dilihat bergerak ke paras Magic Pivot 1.1320 hari ini.

Terdapat paras tumpuan harga iaitu di paras 1.13000 yang bakal menentukan kecenderungan arah pergerakan harga selepas ini.

Jika harga terus menyambung penurunan minggu lalu, harga bakal breakout zon RBS (resistance become support) pada 1.12700 sebelum meneruskan penurunan sehingga ke paras support tumpuan yang berada di sekitar 1.11800.

Paras support 1.11800 yang dicecah pada awal bulan ini juga adalah yang terendah sejak dagangan pada Jun 2017 lalu.

Namun, jika harga kembali melonjak membuat kenaikan, harga dijangka akan melepasi paras tumpuan pada 1.13300 seterusnya ke paras 1.13700 yang berhampiran paras support MagicR1 pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Kenaikan lebih tinggi berkemungkinan akan cuba untuk mencapai paras ketinggian semasa sebelum ini sekitar resistance 1.14500 dengan pergerakan harga mampu mencecah 150 pips kenaikan dari paras harga semasa sekitar 1.13000.

Lihat gambar chart pasangan matawang EUR/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan juga paras tumpuan harga yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan.

Paras support: 1.1250, 1.1201, 1.1131.

Paras resistance: 1.1369, 1.1439, 1.1487.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat