Tepati Ramalan! BNM Sah Naikkan Kadar 25 Mata Asas 2 Kali Berturut-Turut

618

Pertanyaan rakyat Malaysia akhirnya terjawab apabila mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) pada 6 Julai, mengesahkan kenaikan kadar buat kali ke-2 berturut-turut tahun ini.

Ia secara tidak langsung menepati jangkaan beberapa panganalisis yang meramalkan lonjakan oleh bank pusat tersebut berdasarkan keadaan inflasi yang memuncak di seluruh dunia.

Menerusi kenyataan rasmi BNM, Kadar Dasar Semalaman (OPR) dinaikan sebanyak 25 mata asas pada 2.25% dengan paras siling dan lantai masing-masing meningkat pada 2.50% dan 2%.

Antara faktor yang digariskan disebalik kenaikan tersebut adalah tekanan inflasi yang berpunca daripada peningkatan harga komoditi dan keadaan permintaan kukuh di sebalik masalah rantaian bekalan global.

Peningkatan tekanan kos, konflik di Rusia dan langkah-langkah pembendungan yang ketat di China juga mengeruhkan lagi keadaan sungguhpun pembukaan semula ekonomi merancakkan pasaran buruh.

Dalam pada itu, aktiviti ekonomi Malaysia dilihat masih kukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan penunjuk eksport dan perbelanjaan runcit mengalami momentum pertumbuhan positif.

Pasaran buruh juga menyaksikan kadar pengangguran terus menurun dengan penyertaan buruh melonjak dan prospek pendapatan bertambah baik.

Sungguhpun permintaan luar dijangka menyederhana kerana dipengaruhi pertumbuhan global yang lemah, permintaan domestik dijangka kekal kukuh.

Namun, risiko penurunan terhadap pertumbuhan kekal kuat memandangkan pertumbuhan global masih perlahan selain gangguan rantaian bekalan semakin teruk.

Pada sisi berbeza, inflasi utama telah berpurata 2.4% walaupun ia diunjurkan kekal dalam julat unjuran 2.2% ke 3.2% sementara inflasi asas diramalkan berada dalam paras 2%-3% pada 2022 ekoran pertambahan permintaan dalam persekitaran kos tinggi.

Ijmal dari kenyataan tersebut, MPC akan terus menilai keadaan terhadap sebarang perubahan dan implikasi prospek keseluruhan kepada inflasi serta pertumbuhan domestik.

Dan pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari dikatakan kekal akomodatif dan akan membantu menyokong pertumbuhan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat