Terbaik! WeChat Bakal Integrasi Dengan Yuan Digital Tidak Lama Lagi

476

Berdasarkan laporan yang dipercayai baru-baru ini, WeChat Pay – iaitu mesej aplikasi serbaguna dan pembayaran mudah alih – akan mula menyokong penyelesaian blockchain yuan digital. Langkah syarikat itu dijangka meningkatkan bilangan warganegara dalam menggunakan e-CNY dengan pantas kerana WeChat mempunyai hampir 1.2 bilion pengguna aktif.

Pesaing utama WeChat di China, Alipay – juga telah memberi tumpuannya ke arah penyelesaian yuan digital. Pada tahun lalu, firma yang dikendalikan oleh “Alibaba affiliate Ant Group” bakal memulakan percubaan untuk meneroka kemungkinannya dalam diterima pakai.

Bercakap mengenai perkara itu, Linghao Bao – Penganalisis di Consultancy Trivium China – berpendapat bahawa pengguna China sangat komited dalam menggunakan produk kedua-dua syarikat itu sehingga mereka tidak boleh diyakinkan untuk beralih kepada aplikasi pembayaran mudah alih yang baharu.

“Jadi adalah masuk akal untuk bank pusat bekerjasama dengan WeChat Pay dan Alipay berbanding melakukannya sendiri,” – Bao.

Potensi pengembangan penggunaan CBDC China akan datang beberapa minggu sebelum bermulanya Beijing Winter Olympics. Pihak berkuasa juga telah pun mengumumkan bahawa mereka mungkin membenarkan atlet dan pelawat asing menggunakan produk kewangan semasa acara sukan itu.

People’s Bank of China telah cuba mempromosikan aset digital bank pusat (CBDC)nya beberapa kali sepanjang beberapa bulan lalu. Berikutan usaha ini, institusi itu memaklumkan pada November lalu bahawa jumlah individu yang telah mengaktifkan dompet digital yuan mencecah 140 juta.

Awal minggu ini, institut penyelidikan aset digital PBoC telah mengeluarkan aplikasi “e-CNY (Pilot Version)” – dompet mudah alih untuk CBDC China – di iOS dan Android di. Pembangunan itu membolehkan pengguna tempatan memuat turun dan menjalankan percubaan perintis yuan digital dan perkhidmatannya.

Inisiatif ini mula tersedia di Shanghai, kemudian ia berkembang ke kawasan lain di negara yang paling ramai penduduknya.

Institut itu juga mengingatkan bahawa ciri itu masih dalam mod penyelidikan dan pembangunan. “e-CNY (Pilot Version)” hanya boleh diakses oleh pengguna yang memenuhi kriteria melalui institusi yang menyediakan perkhidmatan yuan digital, seperti bank domestik utama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat