Terkini: Ketua IMF Didapati Bersalah Atas Kecuaian Semasa Menjadi Menteri Kewangan Perancis

55

Sebentar tadi Hakim Perancis mendapati Ketua International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde bersalah atas kecuaian kerana gagal mencabar timbang-tara sebanyak 400 juta euro ($ 417 juta) ke atas seorang ahli perniagaan pada tahun 2008 semasa beliau menjadi menteri kewangan Perancis.

Walaupun begitu, hakim-hakim tidak menjatuhkan apa-apa hukuman dalam kes dan membenarkan bayaran timbang-tara ini di luar mahkamah. Christine Lagarde telah menafikan semua tuduhan kecuaian ini.

Perbicaraan meneliti bagaimana Lagarde mengendalikan pertikaian dekad berusia antara bekas pemilik bank Credit Lyonnais dan ahli perniagaan Bernard Tapie atas jualan Adidas AG pada tahun 1993. Lagarde dibenarkan untuk pergi ke timbang-tara pada pertengahan tahun 2008, dan kemudian tidak merayu pembayaran, yang kemudiannya dipotong kepada sifar.

Kes itu telah mengganggu tugas Lagarde di IMF, sebuah institusi yang berusaha untuk menangani krisis kewangan global dan menyediakan berbilion-bilion dolar dalam pinjaman kepada negara-negara di seluruh dunia.

Pada hari kedua perbicaraan itu awal bulan ini, Lagarde memberitahu mahkamah, yang mengkhusus dalam salah laku semasa dia menjadi menteri, dia akan bergantung kepada bekas ketua stafnya, Stephane Richard, untuk melihat semula dokumen-dokumen tersebut.

Risiko terbaru ini, mencetuskan krisis kepimpinan di Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) selepas terdahulu bekas ketua IMF, Strauss Khan meletak jawatan pada tahun 2011 berikutan skandal seks.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat