TERKINI: Ringgit Jatuh ke Paras Terendah RM4.53 Berbanding US Dolar Pagi Tadi !!

361

Pagi tadi, Jumaat 11 November, kita telah menyaksikan kejatuhan Ringgit ke paras terendah sejak Januari yang mencecah RM4.53 untuk setiap US Dolar.

Menurut laporan Bloomberg, Bank Negara Malaysia (BNM) mungkin akan mengambil langkah-langkah melindungi Ringgit jika berlaku volatility (turun-naik nilai) yang ekstrim.

Bloomberg juga melaporkan, Rupiah Indonesia turut mengalami nasib sama apabila jatuh ke paras terendah sejak lima tahun lepas memaksa Bank Pusat Indonesia campurtangan dalam pasaran matawang (intervene) untuk menstabilkan nilai rupiah. Rupiah jatuh sebanyak 2.70 peratus kepada 13,495 Rupiah bagi setiap US dollar pada pukul 9.47 pagi waktu Malaysia.

Pihak Bank Negara Malaysia pada pagi tadi mengatakan Ringgit tidak boleh dinilai menggunakan selain daripada fundamental (asas-asas) ekonomi Malaysia itu sendiri. Oleh itu, BNM perlu menggunakan mandat yang ada mengarahkan bank di Malaysia agar mengambil langkah-langkah sementara untuk menenangkan pasaran.

Pada masa artikel ini ditulis Ringgit telah pulih dari kejatuhan nilai pagi tadi dan berada pada paras RM 4.40 bagi setiap US dollar. Kita dapat melihat nilai ringgit yang volatile (turun-naik) pagi tadi dalam rajah di bawah.

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

Gabenor BNM, Muhammad Ibrahim mengatakan, “Kita tidak mahu dipengaruhi oleh faktor-faktor yang tidak melibatkan asas-asas (fundamentals) ekonomi Malaysia”. Beliau juga mengatakan situasi yang berlaku ini adalah disebabkan oleh aktiviti spekulasi di luar negara. Hal ini mengingatkan kita dengan tragedi 1997-1998 dimana spekulator pada masa itu, George Soros menyebabkan kebanyakan matawang Asia Tenggara jatuh tersungkur.

Kenyataan Gabenor BNM, disokong dengan kenyataan Branko Windoe, Ketua Kewangan di PT Bank Central Asia (Bank terbesar Indonesia dalam nilai pasaran), “Rupiah jatuh disebabkan kejatuhan pasaran serantau dan ia bukanlah disebabkan faktor domestik”.

Manakala Nanang Hendarsah, Ketua Pasaran Kewangan di Bank Indonesia mengatakan, “Bank Pusat Indonesia sudah berada dalam pasaran untuk menstabilkan nilai Rupiah dan saya tidak melihat lebih banyak dana akan keluar dari Indonesia dan pergerakan ini hanyalah sementara sahaja”.

Pengalaman kejatuhan nilai Ringgit pada 1997-1998 akan menjadi pengajaran kepada kita agar melakukan segala yang termampu untuk melindungi nilai Ringgit daripada kejatuhan. Diharap rakyat Malaysia tidak terlalu panik dengan keadaan yang berlaku pagi tadi kerana Bank Negara Malaysia telah menjelaskan bahawa ini adalah faktor luaran yang sementara. BNM mempunyai instrumen dalam polisi monetari untuk mengawal nilai matawang Ringgit dan sudah menjadi tanggungjawab BNM untuk mengekalkan kestabilan dalam pasaran kewangan di Malaysia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat