Tindak Balas Atas Sekatan Huawei, Apple Antara Syarikat Bakal Disenaraihitam Oleh China?

643

Permulaan dagangan awal minggu ini memperlihatkan sentimen pasaran terus dipengaruhi oleh ketegangan dalam hubungan antara Amerika Syarikat dan China yang semakin meningkat.

US dolar diniagakan mengukuh berbanding matawang utama meskipun disajikan dengan data jualan runcit AS yang lemah dengan kejatuhan sebanyak 16.4% pada bulan April daripada penurunan 8.3% pada bulan sebelumnya.

Ketika Itali mengumumkan rancangan untuk mengangkat sekatan perjalanan pada bulan depan dan saham AS pula meraih keuntungan,ketegangan yang semakin meningkat antara China dengan Amerika Syarikat dan Australia, telah menyebabkan peniaga matawang untuk meningkatkan kewaspadaan mereka.

Permintaan US dolar sebagai matawang safe-haven meningkat setelah Presiden AS Donald Trump mengancam akan memutuskan hubungannya dengan China dan Senat juga telah meluluskan rang undang-undang ke atas pelanggaran hak asasi manusia terhadap etnik Uighur di Xinjiang.

Keadaan bertambah buruk apabila pentadbiran Trump pula menyekat bekalan cip kepada Huawei Technologies, di mana Jabatan Perdagangan AS telah meminda peraturan eksport baru bagi menghalang syarikat itu daripada mengakses cip yang dihasilkan dari Amerika Syarikat.

Hal ini seterusnya telah membangkitkan kemarahan China yang bertindak balas bahawa syarikat dari Amerika seperti Apple, Qualcomm dan Cisco mungkin akan dimasukkan ke dalam senarai ‘entiti tidak boleh dipercayai’. Malah, pembelian pesawat dari Boeing pula berpotensi akan ditangguhkan.

Sementara itu, Australia yang diancam pengenaan tarif dan sekatan eksport oleh China telah menggesa negara itu untuk mengadakan rundingan bagi meredakan ketegangan yang tercetus susulan sokongan Australia ke atas tindakan AS untuk menyiasat Beijing berhubung krisis coronavirus.

Bagaimanapun, tindakan China yang menolak untuk mengadakan perbincangan telah menyebabkan dolar Aussie terus menerima tekanan untuk diniagakan lemah sebelum kembali mencatat peningkatan berbanding US dolar pada awal pembukaan sesi Asia.

Di samping itu, matawang pound terus mempamerkan prestasi terburuk berbanding US dolar, setelah Ketua Ekonomi Bank of England (BOE) Andy Haldane menyatakan mengenai potensi pelaksanaan kadar faedah negatif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat