TIPS Mudah Menyimpan Wang Dengan Menggunakan Maybank2u

5,552

Sedar tak sedar sudah tujuh hari berlalu untuk bulan ini dan majoriti rakyat Malaysia yang bekerja juga telah mendapat gaji untuk bulan lepas.

Namun, ramai di antara kita yang gagal membuat simpanan tetap bulanan untuk kegunaan di masa hadapan. Statistik juga menunjukkan hanya 6% rakyat Malaysia yang memiliki simpanan bersamaan 6 bulan gaji.

Persoalannya sekarang, bagaimana jika berlakunya kecemasan di mana kita memerlukan wang untuk membayar bil perubatan? Atau pun bagaimana mahu menyediakan wang untuk membayar Road-Tax (cukai jalan) dan insurans kereta kita?

Dengan cukai jalan berserta insurans yang biasanya berjumlah RM1,200 untuk setahun, memerlukan kita menyediakan amaun tersebut apabila sampai tempoh pembayaran. Tetapi ramai yang hanya menyimpan dengan menggunakan akaun simpanan bank yang mana adalah kurang praktikal.

Paling penting di sini adalah disiplin dalam menyimpan. Jadi, kita terpaksa mendisiplinkan diri kita untuk menyediakan RM1,200 setiap kali tiba tarikh pembayaran cukai tersebut.

Paling mudah untuk mendisiplinkan diri menyimpan adalah menggunakan Maybank2u iaitu menyimpan secara online banking. Kita boleh membuat simpanan secara potongan tetap bulanan melalui Maybank2u.

Sebagai contoh, kita memerlukan RM1,200 untuk membayar cukai jalan serta insurans pada 1 September 2019. Jadi kita perlu simpan RM100 bermula pada bulan September 2018.

Jumlah diperlukan : RM1,200 (September 2019)
Simpanan bulanan : RM100 (September 2018 – Ogos 2019)
Tempoh simpanan : 12 bulan

Berikut adalah langkah-langkah untuk anda mula menyimpan melalui Maybank2u.

 

LANGKAH 1 – Log in ke Akaun Maybank2u anda

Pastikan anda mempunyai akaun Maybank2u dahulu, jika tiada boleh minta bantuan di mana-mana cawangan Maybank terdekat dengan anda.

LANGKAH 2 – Klik pada Accounts & Banking

Klik Personal Saver Account. Anda perlu menukarkan jenis akaun simpanan kepada ‘Personal Saver Account’ terlebih dahulu jika jenis akaun anda adalah Account Savers.

Untuk menukarkan jenis akaun ke Personal Saver Account klik Maybank One Solution dan ikuti langkah-langkah di pautan tersebut. Anda perlu ke cawangan Maybank terdekat untuk membuka akaun jenis ini. Sila bawa RM10 dan MyKad.

LANGKAH 3 – Klik Setup Flexi Saver Plan

Bagi yang telah mempunyai akaun jenis tersebut, boleh klik Setup Flexi Saver Plan, anda boleh memilih tempoh simpanan potongan tetap mengikut tempoh (Tenure) yang anda mahu. Tempoh hanya dari 12 bulan hingga 60 bulan – pilihlah mengikut keperluan anda. Dalam kes mengumpul RM1,200 bayaran Road-Tax, anda boleh pilih tempoh 12 bulan.

LANGKAH 3 – Pilih Tujuan Simpanan (Purpose)

Di bawah pilihan Purpose, Pilihlah tujuan simpanan anda sama ada untuk perkahwinan, bayaran perumahan dan sebagainya.

LANGKAH 4 – Pilihan Tarikh Potongan Simpanan

Di bawah pilihan effective date, itu pilih tarikh yang anda mahu wang anda ditolak daripada akaun bank.

Contoh anda memilih tarikh 1 September 2018 untuk membayar road-tax pada September 2019 dengan simpanan tetap RM100 selama 12 bulan.

Oleh itu anda akan dapat RM1,200 simpanan pada bulan Ogos 2019.

Ibarat bermain kutu dengan diri sendiri, lebih selamat dan pasti akan dapat! Jadi, inilah cara paling mudah untuk memaksa diri kita berdisiplin menyimpan wang untuk kegunaan di masa hadapan. Cara ini juga lebih selamat berbanding bermain kutu, dan cara simpanan Personal Saver ini diibaratkan sebagai bermain kutu hanya dengan diri sendiri. Wang tidak boleh dikeluarkan sehingga tempoh matang yang kita telah tetapkan sendiri. Sampai masanya, baru boleh dikeluarkan untuk pembayaran yang wajib dilangsaikan.

Selamat menyimpan!

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat