Top Glove Terus Dirundung Malang

766

Saham Top Glove Corp Bhd jatuh 22 sen atau 3.24% kepada RM6.57 selepas kerajaan memaklumkan akan membuka kertas siasatan terhadap syarikat berkenaan yang dikatakan gagal mematuhi peruntukan melibatkan penyediaan perumahan pekerja.

Pada pukul 10.15 pagi, saham syarikat pengeluar sarung tangan itu mencatatkan sedikit kerugian pada RM6.69, masih menurun 10 sen atau 1.47%. Saham Top Glove merupakan antara kaunter yang paling rugi pada sesi dagangan pagi tadi.

Pada paras RM6.69, nilai permodalan pasaran syarikat itu adalah RM54.83 juta.

Top Glove juga menyaksikan 22.05 juta sahamnya bertukar tangan, menjadikan ia merupakan saham paling aktif didagangkan dalam Bursa Malaysia pagi tadi.

Penganalisis AmInvestment Bank Research, Thong Pak Leng menerusi notanya hari ini memberitahu, perkembangan terbaharu itu berpotensi meningkatkan premium risiko Top Glove menyebabkan firma penyelidikan tersebut mengurangkan penilaian nisbah pendapatan (PER) kepada 25 kali ganda berbanding 28 kali ganda sebelum ini.

“Berpandukan 25 kali ganda PER, kami mencapai nilai saksama (FV) yang lebih rendah iaitu RM7.03 sesaham berbanding RM7.88 sesaham untuk Top Glove berdasarkan anggaran pendapatan per saham (EPS) 2022.

“Sementara siasatan masih dijalankan, kami tidak akan membuat sebarang perubahan terhadap ramalan pendapatan ketika ini,” katanya.

Pak Leng juga mengekalkan saranan ‘hold’ terhadap saham Top Glove.

Sementara itu, penganalisis CGS-CIMB, Walter Aw berkata menerusi notanya, Top Glove perlu membayar denda sebanyak RM15 juta sekiranya didapati bersalah. Jumlah berkenaan adalah 0.14% daripada anggaran EPS untuk tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2021 (FY21) oleh pihaknya.

“Pada ketika ini, kami sukar menilai kesan denda yang dikenakan oleh Kementerian Sumber Manusia terhadap Top Glove sementara menunggu butiran lebih lanjut seperti jumlah dan dakwaan yang akan dikenakan ke atas Top Glove,” ujar beliau.

Beliau turut tidak membuat sebarang perubahan terhadap anggaran EPS FY21 ke FY23 dan menunggu maklumat terkini berhubung perkara berkenaan.

Aw bagaimanapun mengekalkan saranan ‘add’ untuk saham Top Glove dengan harga sasaran (TP) sebanyak RM10.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat