Trump Arah Tentera Laut Amerika Musnahkan Bot Penyerang Iran

576

Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dalam satu tweet di laman twitternya pada Rabu, telah mengeluarkan amaran akan memusnahkan bot penyerang Iran yang didapati menghampiri kapal Amerika di Teluk Parsi.

Beliau mengatakan telah mengeluarkan arahan kepada Angkatan Tentera Laut Amerika Syarikat untuk menembak jatuh dan memusnahkan semua bot penyerang Iran jika mereka mengganggu kapal tentera laut AS.

Arahan tersebut, yang turut menyumbang kepada pemulihan harga minyak, dikeluarkan selepas Pentagon mendakwa 11 bot laju dari Pasukan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) mendekati kapal tentera laut dan pengawal pantai AS dengan bertindak secara berbahaya dan provokasi di perairan antarabangsa ke utara kawasan Teluk.

Tambahan daripada itu, ketika berucap dalam taklimat hariannya pada awal pagi ini, Trump juga memberitahu bahawa Amerika Syarikat kini sedang memantau dengan lebih dekat pergerakan bot penyerang Iran.

Enam kapal tentera AS dikatakan sedang melakukan operasi latihan di perairan antarabangsa minggu lalu, ketika 11 bot penyerang Iran melintasi mereka pada jarak yang sangat dekat dan berkelajuan tinggi, menurut kenyataan Angkatan Laut AS pada 15 April.

Sementara itu, Iran membalas ancaman tersebut dengan menyifatkan kehadiran kapal AS di wilayah itu adalah secara haram, serta berjanji untuk bertindak balas dengan tegas terhadap sebarang ancaman dari Washington.

Pada Rabu, Iran berjaya melancarkan satelit ketenteraan pertama negara itu, yang dikenali sebagai Noor dan diletakkan di orbit 425 kilometer di atas permukaan Bumi setelah dilancarkan dari tapak pelancar dua tahap Qassed di Gurun Markazi Iran.

Penanda aras WTI Amerika Syarikat meningkat lebih 30% setelah merosot ke paras terendah tahun ini berikutan kejatuhan permintaan global disebabkan pandemik coronavirus. Iran menyumbang sebanyak 3% kepada minyak dunia pada tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat