Tumpuan Pasaran Kini Terarah Kepada Pilihanraya Presiden Perancis 23 April

51

Ekonomi Perancis boleh dianggap sebuah ekonomi yang sedang sakit dalam kalangan negara Zon Eropah. Proses pemulihan ekonomi begitu lembap sejak krisis kewangan 2008. Walaupun ekonomi telah meningkat sejak dua tahun lepas, ekonomi terus berhadapan dengan kadar pengangguran tinggi dan ketidaktentuan pasaran pekerjaan.

Serangan pengganas juga bayak meberi kesan kepada sektor pelancongan negara ini di mana Perancis adalah sebuah negara yang banyak bergantung kepada kedatangan pelancong.

Sudah tentu perhatian pasaran kini terarah kepada pilihanraya presiden yang akan berlangsung pada 23 April dan 5 Mei ini yang menjadi satu lagi ketidaktentuan kepada ekonomi Perancis dan matawang Euro umumnya. Tinjauan terkini pula menunjukkan persaingan yang semakin sengit antara kesemua calon terutamanya Macron, Le Pen, Fillon, dan Melenchon.

Menurut salah satu tinjauan yang dibuat oleh Ipsos-Sopra, keempat-empat calon tersebut hanya dipisahkan dengan tiga mata di mana Melenchon pula semakin mendapat sokongan. Dalam tinjauan sama Macron masih mendahului dengan Le Pen di tempat kedua.

Sokongan kepada Melenchon melonjak minggu lalu dan semakin hampir dengan Fillon yang berhadapan dengan tuduhan membayar ratusan ribu kepada isterinya sendiri.

Perubahan ekonomi adalah pendirian setiap calon presiden ini. Macron berpengalaman sebagai menteri ekonomi dan menjadikan beliau calon kegemaran ketika ini dalam kalangan pengundi. Beliau telah berjanji akan memotong cukai dan juga menarik pelaburan untuk masa depan ekonomi yang lebih cerah.

Le Pen pula mahu melindungi sektor perindustrian Perancis dari persaingan yang tidak adil.

Komunis Melenchon mahu perubahan yang lebih radikal dengan mengurangkan tempoh masa bekerja dalam seminggu dan menjalankan program rangsangan besar-besaran bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Ekonomi Perancis berkembang pada kadar yang stabil pada 2016 tetapi masih di bawah sasaran kerajaan sebanyak 1.4%. Bank of France sejak akhir-akhir ini mengurangkan ramalan pertumbuhan ekonomi dan mengekalkan pertumbuhan tahun ini di tahap 1.3%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat