Tumpuan Untuk EUR/USD Ketika Ini Terarah Kepada Dua Perkara Ini

639

EUR/USD masih meneruskan pergerakan mendatar sejak minggu lalu yang jelas dilihat dalam time-frame satu jam. Setakat pukul 8.19 malam pasangan matawang ini bergerak di sekitar 1.2234. Hanya satu berita dari Zon Eropah yang dikeluarkan hari ini iaitu sentimen ekonomi ZEW yang menunjukkan sentimen perniagaan di Jerman kekal tinggi dengan keyakinan terhadap pertumbuhan ekonomi.

Sentimen ekonomi ZEW mencatat bacaan 20.4 melebihi jangkaan 17.8. Walaupun dengan bacaan yang begitu memberangsangkan kenaikan Euro agak terhad dengan US dolar kini mendapat sentimen positif apabila kerajaan Amerika akan dibuka semula hari ini selepas penutupan selama 3 hari sejak tengah malam Jumaat.

Sebelum ini kenaikan matawang Euro dua minggu lalu banyak disokong oleh spekulasi bahawa ECB akan mengubah komunikasi dengan komen dan kenyataan yang dijangka lebih hawkish bermula awal tahun ini. Namun, kenaikan sedikit reda apabila ahli-ahli ECB cuba meredakan spekulasi tersebut dengan mengatakan ekonomi masih memerlukan rangsangan monetari yang besar dan juga pengukuhan euro tidak banyak membantu ekonomi.

Oleh itu, menjelang mesyuarat ECB Khamis ini, pasaran seakan berhati-hati dan mengambil keputusan ‘tunggu dan lihat’ semasa pengumuman polisi pada hari tersebut.

Antara yang menjadi tumpuan pasaran hari ini adalah rundingan politik di Jerman antara SPD dan CDU (pimpinan Merkel). Ini juga punca kepada pergerakan mendatar EUR/USD ketika ini kerana pasaran mahu mendapatkan maklumat hasil rundingan terlebih dahulu.

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat