Ulasan News Besar Bank of Japan, Yen Jatuh Semula Selepas Kuroda Menegaskan Komitmen Bank Pusat

680

Matawang Yen membuat sedikit kenaikan pada pukul 11 pagi Selasa selepas Bank of Japan (BoJ) mengekalkan polisi seperti yang dijangka. Kenaikan Yen pada mulanya disebabkan pandangan sesetengah pelabur yang melihat BoJ kurang pesimis terhadap inflasi di masa hadapan.

US dolar pula pulih dari kejatuhan awal pada Isnin apabila Senat AS mencapai kata sepakat untuk menamatkan ‘government shutdown’ sekitar awal pagi Selasa.

Selepas pengukuhan Yen pagi tadi, kini ia melemah semula semasa sidang media Gabenor Kuroda pukul 2 petang tadi. USD/JPY membuat kenaikan hampir 50 pip dan kini cuba mencapai paras tertinggi Isnin.

Walaupun Yen pada mulanya mengukuh, namun jika dilihat secara keseluruhan BoJ kekal neutral dengan tiada sebarang komen yang lebih hawkish.

Bank pusat pada pukul 11 pagi tadi mengatakan risiko terhadap harga masih lagi cenderung ke bawah walaupun bank pusat mengubah penilaian terhadap ‘jangkaan inflasi’ daripada ‘lemah’ kepada ‘mendatar’.

Tidak banyak perubahan yang signifikan dalam pengumuman BoJ hari ini yang menunjukkan perubahan pendirian mereka. Pergerakan harga awal tadi hanya sementara dan Yen kemudiannya membuat ‘pullback‘.

Sidang media Gabenor Kuroda

Dalam sidang media sebentar tadi, pasaran menyaksikan kenaikan semula USD/JPY hasil daripada kelemahan Yen. Yen melemah semula disebabkan komitmen bank pusat untuk mencapai sasaran inflasi 2%.

Kuroda melihat risiko terhadap harga secara keseluruhan dan menegaskan akan mengubah polisi seperti yang diperlukan bagi mengekalkan momentum ke arah sasaran inflasi 2%.

Kuroda juga menegaskan perlunya mengekalkan pelonggaran monetari yang besar ini walaupun ekonomi sedang berkembang.

Buat masa ini, Kuroda menyatakan tiada keperluan untuk mengubah sasaran keluk-hasil bon walaupun ‘jangkaan inflasi’ kini telah meningkat.

Secara keseluruhan, tidak banyak perubahan daripada retorik yang disampaikan oleh bank pusat mahupun Kuroda sendiri yang dapat mengubah jangkaan pasaran terhadap perubahan polisi di masa akan datang. Oleh sebab itu, selepas sidang media Yen dilihat melemah semula apabila Kuroda menegaskan komitmen BoJ untuk mencapai sasaran inflasi 2%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat