Ulasan Penetapan Kadar Bank of England, Gbp/Usd Menjunam Hampir 70 Pip

31

Bank of England (BoE) mengekalkan kadar faedah di paras 0.25% yang sejajar dengan jangkaan pasaran. Ahli-ahli MPC (Monetary Policy Committee) mengundi dengan mengekalkan kadar semasa dengan undian 7-1 di mana Kristin Forbes sekali lagi memilih untuk menaikkan kadar berikutan tekanan inflasi yang menjadikan pengguna berada dalam keadaan yang tidak selesa dengan kenaikan harga domestik.

Ramalan inflasi pada penghujung 2017 juga dijangka meningkat ke paras tertinggi tetapi ramalan jangka panjang telah dikaji dan diturunkan. Inflasi masih lagi dijangka akan terus berada melebihi sasaran 2% yang disebabkan oleh faktor kelemahan Sterling.

Tekanan inflasi dalam pasaran domestik masih lagi kurang menurut ahli majlis MPC di mana pertumbuhan pendapatan kurang daripada jangkaan.

Bank pusat mengesahkan kesesuaian polisi monetari semasa akan bergantung kepada jangkaan inflasi yang terus bergerak mendatar dengan pengukuhan gaji dan trend perbelanjaan pengguna yang semakin perlahan diseimbangkan oleh komponen permintaan yang lain.

BoE juga menegaskan komen yang pernah dibuat dalam mesyuarat sebelum ini yang mana sesetengah ahli MPC akan memilih kepada kenaikan kadar faedah jika hanya terdapat sedikit kenaikan dalam pertumbuhan atau inflasi.

Selain itu, dari segi operasi pasaran terbuka atau lebih dikenali sebagai QE (Quantitative Easing) jumlah pembelian bon sebanyak 435 billion masih dikekalkan.

Dalam kesimpulan kenyataan polisi, terdapat komen bahawa polisi akan perlu diketatkan di masa hadapan melebihi tempoh jangkaan.

Terdapat jangkaan bahawa ahli MPC Saunders akan beralih kepada kenaikan kadar dalam mesyuarat kali ini, tetapi ia tidak berlaku dan undian masih lagi 7-1. Gbp/Usd menjunam hampir 70 pip sehingga pada masa artikel ini ditulis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat