US Dollar Matawang Terkuat Menjelang Pembukaan Sesi New York

539

US dollar meneruskan pemulihan sejak sesi Asia sehinggalah menjelang pembukaan sesi New York ketika ini. Bukan itu sahaja, US dollar juga menjadi matawang paling kuat pada Selasa berbanding beberapa matawang utama yang lain.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding beberapa matawang lain membuat kenaikan 0.28% setakat pada pukul 8.20 malam.

Major pair seperti EUR/USD setakat ini membuat penurunan 0.32% dengan GBP/USD didagang hampir tidak berubah. USD/JPY setakat ini pula naik 0.35%, USD/CAD naik 0.17% dengan USD/CHF membuat kenaikan 0.35%. Pair AUD/USD dan NZD/USD pula masing-masing jatuh 0.31% dan 0.29% setakat ini.

Matawang paling kuat setakat ini adalah US Dollar dan matawang paling lemah adalah JPY dan Euro. Dengan menggabungkan matawang paling kuat dan lemah, pair USD/JPY menjadi matawang pasangan matawang yang paling banyak membuat kenaikan setakat ini dengan 0.35%. Manakala EUR/USD adalah pasangan matawang paling banyak jatuh dengan 0.36%.

Pengukuhan US dollar seperti biasa telah menyebabkan kejatuhan matawang komoditi NZD dan AUD berikutan kejatuhan harga komoditi yang menjadi semakin mahal kerana majoriti komoditi dunia dinilai dalam US dollar. Walaubagaimanapun, harga minyak mentah meneruskan kenaikan yang terus menyokong kedudukan matawang CAD.

Dengan kenaikan US dollar, sudah tentu antara matawang yang terkesan adalah Euro. Euro kini adalah matawang paling lemah setakat ini di samping Yen.

Matawang GBP cuba untuk membuat pemulihan pada hari ini tetapi kembali tertekan disebabkan data ekonomi yang dikeluarkan pada pukul 4.30 petang tadi. Pengeluaran sektor pembuatan UK hanya merekodkan peningkatan 0.4% pada bulan Mei yang jauh meleset daripada jangkaan kenaikan 0.9%. Dalam masa yang sama pengeluaran industri juga jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Mei berbanding jangkaan kenaikan 0.5%. Kejatuhan pengeluaran dan aktiviti yang semakin perlahan dalam sektor pembuatan UK memberi petunjuk bahawa risiko Brexit telah memberi kesan kepada ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat