USDCAD Analisa Fundamental Harian 19 Mei 2015

42

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-019

Dollar CAD terus memacu naik lebih 150 pips, dari paras terendah Isnin semalam sekitar 1.1200, sebelum menutup lebih tinggi sekitar paras 1.2160 dalam peningkatan 3 hari berturut-turut sejak Rabu minggu lepas. Dollar kembali mendapat permintaan semalam dalam pasaran Kanada yang bercuti sempena ‘Victoria Day’.

Apabila Bank of Canada menurunkan “interest rate” pada bulan Januari, katanya ia telah mengambil ‘insurans’ terhadap potensi impak harga minyak yang lebih rendah ke atas ekonomi Kanada. Spekulasi pasaran mengatakan, BoC mungkin bakal mengambil beberapa ‘insurans’ tambahan pada minggu-minggu akan datang, jika Dollar Kanada terus kukuh dan kadar hasil bon yang lebih tinggi berterusan.

Sekiranya “loonie” terus kukuh, ini boleh mematahkan usaha Bank of Canada untuk menggalakkan aktiviti ekonomi dengan menurunkan “interest rate” kepada 0.75% pada 21 Januari lalu. Namun kini Dollar Kanada telah pun kembali ke paras sebelum penurunan “interest rate”. Kadar tukaran USD|CAD telah memacu naik semula menjelang hujung minggu lalu, hampir 0.5%, untuk mencapai sekitar 1.2065 pada Jumaat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat