USDCAD Analisa Fundamental Harian 21 April 2016

32

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Rabu semalam, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar C$1.2730 ke serendah C$1.2592, sebelum menutup sekitar paras C$1.2653; setelah lonjakan harga minyak yang membantu sokongan belian untuk Loonie dikekang oleh permintaan untuk Dollar kesan dari data perumahan AS yang lebih baik.  Pasaran kini hangat dengan spekulasi kenaikan kadar AS pada June ini, yang boleh menjadi pemacu Dollar seterusnya.

Di pasaran AS semalam, jualan rumah dilaporkan meningkat sebanyak 5.33 juta berbanding 5.07 juta pada sebelumnya, dan jauh lebih baik dari jangkaan sebanyak 5.29 juta; sekaligus mendorong pelabur menyokong Dollar, terutamanya dengan spekulasi kenaikan kadar pada Jun ini.  Inventori minyak AS pula dilaporkan bertambah hanya 2.1 juta tong berbanding 6.6 juta tong pada minggu lepas.  Angka tersebut sedikit lebih baik dari jangkaan sebanyak 2.2 juta tong.

[adrotate group=”6″]

Di pasaran Kanada pula, jualan borong dilaporkan merudum daripada kenaikan 0.2% kepada kejatuhan 2.2% di bawah sifar, walaupun pasaran hanya menjangkakan kejatuhan sebanyak 0.4% di bawah sifar sahaja.  Malam ini AS bakal melaporkan tuntutan pengangguran yang dijangka bertambah dari 253 ribu kepada 265 ribu pemohon.  Indeks pembuatan Feds Philadelphia juga dijangka berkurang dari 12.4 mata kepada 8.1 mata.  Tiada sebarang laporan ekonomi dari Kanada hari ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat